Ačkoli zní snídaňové cereálie „zdravě“, realita může být poněkud jiná. Laboratoř otestovala 17 těchto výrobků s kakaem, a to od privátních i známých značek. Výsledky odhalily obsah cukru či vlákniny, nicméně důležité byly i chuťové vlastnosti, informuje dTest v tiskové zprávě.
Co se dozvíte v článku
Mezinárodní srovnání
Na testu spotřebitelská organizace spolupracovala v rámci projektu Food PRO s dalšími evropskými spotřebitelskými organizacemi, nabízí tak i mezinárodní srovnání a možnost zkoumání dvojí kvality výrobků. Výsledky projektu zároveň ukazují, že reklama či vyšší cena výrobků nemusí nutně odrážet lepší kvalitu.
V rámci projektu Food PRO financovaného Evropskou unií prošlo testováním celkem 60 výrobků. Řada z nich se přitom prodává ve vícero zúčastněných státech. Například některé z testovaných vzorků jsou k dostání také na Slovensku, v Maďarsku nebo Chorvatsku.
Ještě před samotným testováním oslovil dTest čtenáře, aby zjistil, kolik z nich se ke konzumaci kakaových cereálií hlásí. Ukázalo se, že 36 % z nich volí k snídani právě tento typ výrobku.
Galerie: Cereálie hodnocené v testu
Test sledoval množství cukru – a není ho málo
Společný testovací program se zaměřil především na výživovou hodnotu cereálií. Chemické analýzy tak zjišťovaly obsah hlavních živin, tedy cukru, bílkovin a vlákniny, spolu s podílem železa a kyseliny listové.
„Důležitým ukazatelem byl obsah cukru, který se pohyboval od 19,4 % až po 28 % a i nejskromněji oslazené kuličky si odnesly uspokojivou známku. Dobrá a lepší hodnocení patřila cereáliím, které by se vešly do doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) pro složení potravin cíleně nabízených dětem. To připouští maximálně 15 % cukru a do tohoto limitu se nevešel ani jeden z českých vzorků,“ uvádí šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.
Díky mezinárodní spolupráci bylo možné porovnat obsah cukru českých výrobků se situací v jiných státech. Několik produktů z Rakouska a Slovinska ukázalo, že zmíněnému 15% maximu kakaové cereálie mohou vyhovět. V celkovém průměru se ale obsah cukru pohyboval okolo 23,9 %. Nejoslazenější byly s 24,8 % cukru chorvatské vzorky, naopak nejméně cukru ukrývaly ty z Rakouska (22,7 %).
Jíme až dvojnásobné porce
Nejde však jen o podíl cukru jako takový, v úvahu je třeba vzít i velikost porce:
„V případě doporučené třicetigramové porce dodají kuličky asi 7 gramů cukru. Děti okolo 7 let věku by dle WHO měly za den přijmout nejvýše 40 gramů cukru, ideálně pak jen kolem 27 gramů. Miska kakaových kuliček dokáže z doporučené dávky ukrojit celou pětinu až čtvrtinu,“ upozorňuje Hana Hoffmannová.
Zajímavé je také zjištění, že třicetigramová porce se zdá být spotřebitelům příliš malá. Většina si proto často dopřává až dvojnásobek doporučené dávky, a v cereáliích tedy spořádají téměř polovinu denní dávky cukru.
České výrobky mají nejvíce bílkovin i dost vlákniny
V laboratoři přišla řada i na bílkoviny a s lepšími známkami odešly ty výrobky, které měly proteinu více. Vůbec nejvyšším obsahem bílkovin se mohly pochlubit Albert/Česká chuť Kakaové lupínky. Spolu s nimi si za tento parametr vysloužily jedničku ještě Bona Vita Choco Shells, Billa/Clever Cocoa Shells a Tesco Cereal Balls Cocoa.
Pokud jde o obsah vlákniny, laboratoř u jednotlivých vzorků naměřila 4,3 % až 10, 9 %. Z pohledu mezinárodního srovnání byl průměrný obsah vlákniny u českých vzorků nejvyšší, v případě bílkovin patří českým výrobkům druhé místo po slovenských.
Poslední dvojice nutričních analýz zjišťovala obsah kyseliny listové a železa. V českém výběru byly vitamíny přidány do deseti vzorků. Podobný poměr dTest zaznamenal téměř ve všech zúčastněných státech s výjimkou Rakouska, kde byl vitamíny obohacen pouze jediný výrobek. Autoři testu však dodávají, že nezbytnost doplňování vitamínů je v tomto případě diskutabilní. Zjištěný obsah vitamínů tak dTest do hodnocení výživové hodnoty nezapočítával.
Cereálie by měly být jen příležitostná dobrota
„Hlavní důraz jsme kladli na výživovou hodnotu. Ukázalo se, že zejména kvůli vyššímu obsahu cukru nejsou kakaové cereálie vhodnou součástí každodenního jídelníčku, ale měly by hrát spíše roli příležitostné laskominy,“ shrnuje dTest výsledky analýzy. Reklamou budovaná pověst cereálií coby pokrmu vhodného k pravidelné konzumaci coby zdravé snídaně tak bere za své.
Tipy pro výběr cereálií
- Mějte na paměti, že snídaňové cereálie jsou víceméně sladkost. Pokud si je chcete dopřát, je vhodné kontrolovat množství, které nasypete do misky.
- Vybírejte produkty, které obsahují co nejméně cukru. Naopak se zaměřte na vyšší podíl vlákniny a bílkovin, u kakaovo-čokoládových na podíl kakaa.
- Všímejte si i dalších přidaných cukrů, které se mohou skrývat pod různými názvy, jako jsou koncentráty ovocných šťáv nebo sirupy.
- Zdravější variantou snídaně je například doma připravená kaše (třeba z ovesných vloček, rýže či jáhel) posypaná kvalitní nastrouhanou čokoládou.
- Nedejte na lákavou přední stranu obalu a zkoumejte celkové složení produktu. Čím je složení kratší, tím lépe.
Více v článku: Snídaňové cereálie jsou sladkost. Mouka a cukr, jinak skoro nic
„Spotřebitelé jsou denně vystaveni záplavě reklamy, která je často hlavním způsobem, jak se dozvídají o existenci konkrétních produktů. Reklamy však obvykle ukazují pouze vybrané vlastnosti výrobků, které je staví do co nejlepšího světla. Nezávislé srovnávací testy prováděné spotřebitelskými organizacemi nastavují těmto praktikám zrcadlo a představují jedinečný protipól reklamním sdělením,“ uvádí ještě dTest ke svému zapojení do mezinárodního projektu Food PRO.
Více o testu snídaňových cereálií, projektu Food PRO i dvojí kvalitě se můžete dozvědět v podcastu, který najdete na www.dtest.cz, případně na Spotify a dalších platformách.