Výborný web piccoloneexistuje.cz radí zaměřit se doma raději na přípravu kávy typu aeropress, moka konvička, frenchpress apod. a ušetřené peníze věnovat na nákup kvalitních druhů kávy. Ostatně – většina italských domácností používá moka konvičku (bialetku) a vědí proč!
20. 11. 2020, 13:15 editováno autorem komentáře
Dobrý den, to jsou jistě skvělé možnosti, jak si kávu připravit, podrobně se jim věnujeme v jednotlivých kapitolách seriálu Dobrá káva (https://www.vitalia.cz/serialy/dobra-kava/), viz aeropress https://www.vitalia.cz/clanky/aeropress-hracka-pro-kavove-nadsence/, moka - https://www.vitalia.cz/clanky/italove-dali-svetu-kavy-dve-veci-espresso-a-moka-konvicku/, frenchpress - https://www.vitalia.cz/clanky/jak-udelat-dobry-french-press/, filtr - https://www.vitalia.cz/clanky/papirovy-filtr-kava-pro-laiky-i-profiky/, džezva - https://www.vitalia.cz/clanky/dat-si-turka-jedine-z-dzezvy/ ad. včetně návodů na přípravu. LK, Vitalia.cz
naprosto souhlasím ;-) Nevím, kde se vzala informace, že italové pijí epresso. Ale chápu, že čecháčci ví vše nejlépe a i člověk, který umí stiknout tlačítko na přístroji je expertní kávový barista... :-D
Ještě tu schází oslavný článek na rozpustou "kávu".
Presovač jsou úplně vyhozené peníze, podle mě. Člověk, který je schopen pít kávu z presovače, kde je voda klidně i týden, na kávu svítí slunce, stejně pozná jestli jsou v ní semleté pražené bukvice nebo opravdu kávová zrna.
Osobně mám kávu opravdu rád, rád experimentuji s různými dodavateli, oblastmi pěstování. Za mně je kvalita káva i vody neuvěřitelně důležitá a velmi podceňovaná. Mám doma jak moka konvičku, tak džezvu. Kávu si melu sám. Někdy si dám rád arabskou kávu s kardamomem, jindy moku. Ale napěněný hnus bůhví z čeho, no děkuji, to raději vodu.
Smutné na tom všem je to, že že lidi jsou líní jak pr**ata, všechno musí být na tlačítko. Za chvíli si ani netřou zadek ;-(
Já čecháček jsem žil v Itálii a ten "napěněný hnus" jak píšete se tam pije! Evidentně trpíte komplexem, že nemáte na kvalitní kávovar, protože pokud se o něj dobře staráte, máte ho dobře nastavený a kupujete kvalitní kávu dokáže udělat kvalitní konečny nápoj. Špatný nápoj se dá při neznalosti připravit i ve vaší oblíbené moka konvičce či džezvě. Tak buďte prosím objektivní.
proč bych neměl být objektivní? Neříkám, že se tam "napěný hnus" nepije. Rozporoval jsem to, že v italských domácnostech se moc presovač nepoužívá. Mám švagra itala, který mi to potvrzoval. Ale nebudu se hádat.
Každý člověk má jiné chutě, a nejde udělat objektivní test a říci - tento presovač je nej. Jak už tu někdo psal, jedna káva může v různých přístojích chutnat jinak. Presovač jsem měl, jen jsem v přípravě kávy došel do stavu, kdy si raději vychutnám, připravím sám. To je celé
Italové to asi fakt chlastaj. Proto když je někde při prodeji kávy zmíněná Itálie, vyhýbám se tomu obloukem. Oni pijou kafe z úplně jinýho důvodu než já a taky si podle toho vybírají směsi.
Espresso osobně nezatracuju, ale na doma je to overkill, jehož potenciál uživatel zpravidla zabije tím, co jste popsal. Já úspěšně používám alternativu espressa ROK coffee maker. Kafe si namelu před přípravou, čerstvou vodu si ohřeju taky před přípravou ve varné konvici a výsledný šálek je v pořádku. Preferovaný způsob přípravy je u mě ale jednoznačně tzv. karlovarský příbor.
A protože jsem Budějčák, kávu beru zásadně z první českobudějovické pražírny, protože ten pán, co to praží a se kterým si vždycky rád pokecám, má jazyk zmlsanej, jak zákon káže. Od té doby, co jsem ochutnal to jeho, nemám nejmenší důvod zkoušet cokoli jiného. Dokud nebyla koronakrize, prodával zásadně v provozovně, teď už na to má i web, protože vláda je … nebudu dnes večer neslušný ;).
Jak mohly vyhrát kapslové kávovary, nedokážu pochopit, když si tam člověk nemůže dát vlastní kávu. Kávovary má smysl hodnotit právě a jen v situaci, že si do všech dáte stejný kafe.
Od dTestu jsem teď četl další testy - sporáky s indukční varnou deskou, tiskárny - ty testy jsou zpracované kolikrát vyloženě blbě. A to jsem četl věci, kterým, si myslím, že docela rozumím. Co se teprv píše v těch, kde si nejsem jistý v kramflecích. dTest jsem před lety odhlásil a dobře jsem udělal. Nestojí to za ty peníze. Oni sice udělaj mraky testů, který stojej mraky peněz, ale vypovídací hodnota kulhá v řadě případů na obě nohy. Zrovna ty kávovary jsou toho krásným příkladem.
Článek, respektive test dTestu, je trochu zavádějící. Mohu porovnávat, dá se říct, všechny typy kávovarů - doma mám automatický Siemens, v kanceláři Nespresso, na chalupě pákovku. Manželce jsem nedávno kupoval do práce automatický Philips. Vynechám-li kapsle Nespressa (nebo LOR, které teď kupuji raději), tak kupuji zrnkovou kávu. Automat mele sám, do pákovky si melu. Káva, která mi chutná doma ze Siemensu, mi absolutně nechutná z Philipsu a pákovky a tak je to i opačně. A to nemluvím o kávě stejné značky koupené v Německu a u nás. Je to i o jemnosti mletí, nerezovém nebo keramickém mlýnku atd.
Pokud tedy měli při testech jednu stejnou kávu a zkoušeli ve všech kávovarech, dokážu pochopit, že v jednom jim chutnala, ve druhém ne. Tyto testy jsou dost subjektivní a nejsou vždy vypovídající. dTest odebírám a vyhodnocení jsem viděl a vím, že je potřeba vždy sledovat jen určité kolonky testu.
A k tomu času potřebnému k přípravě kávy - myslím, že kdo si chce kávu opravdu vychutnat, rád si počká, třeba i na předehřátí šálku....
20. 11. 2020, 13:39 editováno autorem komentáře
No já myslím že to chlapci a dívky z D-testu asi moc nevzali za správný konec. Udělat recenzi s výsledkem že nejvýhodnější je koupit si kapslový kávovar je absolutní kravina. Prostě se jedná o ekonomický nesmysl. Stačí umět počítat a zjistíte že průměrné rodině se drahý kávovar oproti kapslovému zaplatí už za rok, a tudíž nemá cenu se kapslovými kávovary absolutně zabývat. Samozřejmě za předpokladu že na tom nemá někdo svůj zájem, což výrobci jakoby recenzí často bývají. Netvrdím že je to zrovna tento případ, ale počítat umí každý, a na tuto problematiku stačí znalosti základní školy! Takový zákazník který používá kapslové kávovary je pro výrobce kapslí slepice co snáší zlatá vejce, a je třeba ho hýčkat :) . Občas mu ješ tě trochu ubereme kyslík tím způsobem, že stávající řady trochu chuťově "dokurvíme" a zavedeme na trh řadu novou, samozřejmě chuťově bezvadnou, balení je sice za stejnou cenu, ale kapslí tam je o něco méně. No ale tento zákazník je ve spáru tohoto dodavatele, a moc nemá na výběr, pokud nechce začít zase od podlahy znova. Takový uživatel drahého kávovaru je absolutně nezávislý, může si koupit kávu od koho chce, za kolik chce, a když mu nebude chutnat, tak prostě půjde o dům dál. To na vysvětlenou. Autor komentáře si s kapslovým kávovarem za rok užívání užil a samozřejmě zaplatil své, po roce si koupil drahý kávovar a je spokojený. Občas změní dodavatele kávy, podle toho která mu zrovna chutná :)
20. 11. 2020, 14:13 editováno autorem komentáře
Nejen ekonomicky. To asi testovali lidi s Covidem bez cichu a chuti. V zivote jsem nemel dobry kafe z kapsli a ze jsem jich mel hodne. Prakticky jakymkoliv domacim zpusobem se da vyrobit kafe lepsi, nez z kapsle - frenchpress, moka, dzezva, pakovy stroj na espresso, ... hlavne je potreba kafe namlit az pred pripravou. I kdyz jsou ty kapsle zatavene, tak porad je v nich uz kdovijak dlouho namleta kava, ktera proste pracuje(meni se chemicky). A na dve kafe denne taky neni uplne optimalni porizovat si automat - to se pak musi casto cistit a stejne to v domacich podminkach nebude dokonale.
Misto kapsloveho nesmyslu bych spis doporucil french press a kvalitni mlynek.
Jenže pro jednu či dvě kávy denně pro jednoho člověka je veškerá ta režie prostě ubíjející. Čas je ještě OK, ale kávu koupím po poměrně velkých baleních. Takže z dlouhodobého hlediska to není tak dobré. V kapslích je to sice o něco málo horší, ale zato to déle vydrží a i výběr pokud chci zkoušet je vyšší (mohu to koupit po pár kusech ...). A dle mých zkušeností, nespresso je dobré. LoR horší, pár dalších co jsem zkoušel už nic moc.