Test kečupů: plesnivá rajčata a nechutné náhražky

20. 10. 2011

Sdílet

Výsledky testu kečupů provedeného časopisem dTest dopadly žalostně. Našly se mykotoxiny i pesticidy. Jen rajčata chyběla. V testovaných výrobcích byla zjištěna přítomnost až osmi druhů mykotoxinů a u některých byly navíc objeveny i pesticidy. Naopak prokázat přítomnost rajčat bylo leckdy složitější.

Výsledky testu kečupů provedeného časopisem dTest dopadly žalostně. Našly se mykotoxiny i pesticidy. Jen rajčata chyběla.

V testovaných výrobcích byla zjištěna přítomnost až osmi druhů mykotoxinů a u některých byly navíc objeveny i pesticidy. Naopak prokázat přítomnost rajčat bylo leckdy složitější.

Zjišťování přítomnosti mykotoxinů, které svědčí o tom, že část použitých rajčat byla nahnilá či plesnivá, skončilo velmi neradostně. Ve všech 22 testovaných kečupech byly mykotoxiny objeveny. „Ačkoliv se jednalo jen o stopová množství různých druhů mykotoxinů, vypovídají o tom, že výrobci si s kvalitou surovin hlavu často nelámou,“ komentuje výsledek šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. Hodnocení přítomnosti pesticidů, látek k tlumení a hubení škůdců, sice dopadlo o něco lépe, ale i v tomto ohledu nebylo devět vzorků zcela bezvadných.

V „kečupové omáčce“ jsou místo rajčat náhražky

Základními dvěma zkouškami testu bylo zjištění podílu rajčat v kečupu a senzorické hodnocení.

V první zkoušce, tedy zjišťování podílu rajčat, šest výrobků obdrželo známku nedostatečně. Požadavek vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 291/2010 Sb. týkající se minimálního podílu rajčatové suroviny v kečupu se někteří výrobci snaží alibisticky obcházet úpravou názvu na „kečupová omáčka“, z testovaných výrobků to byly Tesco value Mild Ketchup, Kečupová omáčka jemná a Tomato Kečupová omáčka jemná. „Jak jsme zjistili, rajčata se v kečupu nejčastěji nahrazují levnější jablečnou dření, karotkou nebo cibulí, běžný je i přídavek cukerných sirupů ze škrobu či modifikovaných škrobů,“ uvádí Ida Rozová.

Přečtěte si: Hledá se skutečný jogurt

Senzorické hodnocení se zaměřilo nejen na celkovou chuť, ale také na vzhled, konzistenci, barvu a intenzitu rajčatové chuti. Zpravidla se přitom prokázalo, že čím vyšší množství rajčat kečup obsahuje, tím lepší dosahuje chuti a že různé náhražky či koření se přirozené chuti rajčat nemohou vyrovnat.

Poměr kvalita:cena

Kvalitní kečupy nemusí být drahé. Nejlepšími výrobky v testu byly značky kand, Ketchup sladký, extra (50 Kč / 1 kg) a Lidl Mikado, Kečup jemný (40 Kč / 1 kg).

„Naopak dva ze tří nejdražších výrobků, Heinz rajčatový kečup jemný (88 Kč / 1 kg) a Tesco Organic/Bio rajčatový kečup (96 Kč / 1 kg) získaly pouze uspokojivé hodnocení,“ uzavírá výsledky Ida Rozová.

Zdroj: dTest, www.dtest.cz

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).