Já mám problém s vodou „v terénu“. Nosím s sebou lahev a čekám, že si budu moct třeba ve škole, na úřadě, … prostě nabrat na záchodě z kohoutku. Ale čím dál častěji se setkávám s natvrdo nastavenou termostatickou baterií, ze které teče jenom teplá, nebo s kohoutkem, který je tak utopený v umyvadle, že bych měl nosit ještě kelímek a trychtýř.
Ale no tak, v Ceske republice je tohle prece normalni. Oskubat, hlavne at se na necem rychle a za jakoukoli cenu vydela.
To je totez jak smrdici kourici prasata lidem k obedu. Hlasovat nohama. Pokud je alespon trochu vyber, lze takto restauraci postupne "vychovat" k tomu, ze pri jidle neni nikdo ten smrad zvedav. Oni si casem spocitaji ze ty "menicka" se jim proste vyplati vic, nez par hulicich lemtacu piva. Jde to sice pomalu, ale jde ....
A presne tak to dopadne i s tou vodou. Ale potrva to tak jeste par desitek let ... :-)
To nemusim, politika uz v tom clanku davno je: Je to pěkná myšlenka: restaurace budou vodu z vodovodu nabízet, podobně jako je tomu například ve Francii a Itálii (dáno dokonce zákonem). :-)
Clanek neni jen o vode, ale predevsim o celkove kulture sluzeb. A k ni patri i to negenerovani smradu z prinesenych surovin ostatnim hostum. Chapu, ze je zbytecne takovou souvislost vysvetlovat.
Tohle téma by mi přišlo "zajímavé" v létě, jak dozrávají okurky, ale dejme tomu. ;o)
Během pracovního týdne se stravuji v restauracích v podstatě denně. Chodím na tzv. polední menu. Cena není hlavním kritériem, ale jestliže je ve dvou restauracích něco chuťově i kvalitativně srovnatelného, tak i cena je faktor, který ovlivňuje mé rozhodnutí, na co si daný den zajdu. Jestliže v ceně jídla je sklenka vody a vedle bych si ji musel koupit za 20-30Kč, tak to mé rozhodnutí ovlivní.
Při návštěvách z jiných důvodu mi to je docela jedno. Nechodím tam na vodu a počítám s útratou i za pití.
neprestane me udivovat, jak si stale nekteri lide mysli, ze by mel ten ci onen mu neco poskytovat zdarma. proc by vam mel hospodsky davat vodu zdarma? jak jste na to prisli? co byste rekli tomu kdybyste prisli do hospody a cisnik by vam rekl, ze vam donese jidlo, ale az vytrete hajzly nebo zametete pred restauraci? to by bylo kecu at si nekoho zaplati kdo to bude delat co?
neni nic lepsiho, nez kdyz se vam do restaurace nas*re 10 kolaru a chteji 4 dzbany kohoutkovy zadara a mysli si, ze je na ne nekdo zvedavej.
nechte na majiteli podniku zda da vodu zadara ci ji zpoplatni a vy pak hlasujte svoji penezenkou o tom komu date vydelat.
Jeeeee, maaamooooo,
ve Francii voda zdarma, v Bavorsku k hlavnimu jidlu maly salat zdarma, v Italii kopecek zmrzlinyyyy, v Rakousku male predkrmy, v Recku panak Ouza a tady nas ti kapitalisti chteji porad okradat!!!
Budme socialisticko-ekologicky-demokraticti a az za par let budou po medialnim hysteraku tohle vsechno davat ti paraziti zdarma, tak zacneme bojovat za hlavni jidlo!!...prece ze sebe nebudeme delat blbce a nejakejm zlodejum za jidlo platit!
i tu vodu z kohoutku musí někdo natočit a donést, někdo musí odnášet prázdné karafy, někdo musí ty karafy po použití umýt a vyleštit a někde skladovat - všechen ten obslužný a obsluhující personál chce za práci mzdu, a z té mzdy chce stát svůj desátek. a možná to pak host nepije z karafy, ale chce k tomu i sklenici?
pokud to dá hospodský bezplatně, zaplatí to ostatní hosté v ceně ostatní konzumace. a to ještě doufám, že by nikdo nebyl tak oráchlý, aby si do hospody došel jen na tu vodu zdarma.
asi něco jiného je dojít se nachlemtat na záchod z kohoutku - a něco jiného je sednout si na placené místo v hospodě, a dožadovat se servisu donosu vody za peníze jiných - ve vychlazené karafě, k tomu sklenice, a možná frapíček citronu, hrstku ledu, a dětem brčko? a ...... guláš s knedlem, vše zadáčo? není nic takového jako voda zdarma. ani ta kohoutková.
Představte si, že existují restaurace i na malých městech, které před hlavním chodem servírují navíc salát na povzbuzení trávení. Dokonce i takové, ve kterých mi už před lety na požádání přinesli "pravou točenou vodu", protože starou z lahve nepiju. V některých restauracích si totiž svých platících zákazníků váží. Ne v každé se razí heslo, host do domu, hůl do ruky. Ví totiž, že spokojený zákazník je často i věrný zákazník. U Lakoty bych se najedl max. jednou a šel bych dál. Potom se nedivte, že si nedokážete udržet zákaznáky. Kyselý ksicht místo pozdravu. Špinavé prostředí, umaštěné jídlo, kohoutková voda za masný příplatek... Ta kohoutovka je min., který můžete u zákazníka posbírat kladné body za hubičku.
no jiste, zakazanik co kouka jen na to jestli dostane nekde neco zadara je nejloajalnejsi :)))
kolik pak jste provozoval restauraci, ze delate takove zavery?
o profitabilite restaurace absolutne nerozhoduje zda vam daji kohoutkovou zadara, podstatna je kvalita jidla, servisu a cistota prostredi. kvuli tomu se zakaznik vrati, ne pro kohoutkovou zadarmo.
ikdyz i taci se nejdou. je to videt zejmena na silvestrovskych oslavach firem. clovek ktery cely rok chodi do restaurace cumlat 2 desitky za vecer si klidne strha drzku a pusti do sebe 10 plzni kdyz to plati firma, proste klasicky "kohoutkac".
Za prvé tam nikdy nechodím.Pro vás lidi je tak libuchutná vůně.Pro mne nedýchatelný vzduch a násilí snad ve všem.Za druhé se ani nedivím, že lidé kteří tyto objekty navštěvují si neuvědomí jaká jsou to místa. Podvodníci si účtují vodu 5x až 6x dráž a z kohoutku i 1000x.O čem je vlastně článek?Kdybych ho měl rozebrat, kniha by nestačila.