Jaká je kvalita tuků použitých na výrobu margarínů a jaké další látky ukrývají? Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře dvaadvacet roztíratelných rostlinných tuků, dostupných běžně v českých obchodech. Výrobky se značně lišily co do obsahu tuku i v senzorickém hodnocení. Jeden z nich obsahoval emulgátor, který ve výrobku neměl co dělat.
Roztíratelné rostlinné tuky jsou běžně označované jako margaríny. Pod obchodním názvem margarín, bez uvedení dalšího přívlastku, se smějí prodávat pouze výrobky, které obsahují mezi 80 a 90 % tuku. „Na žádný takový jsme však v obchodech nenarazili,“ uvedla Olga Šlesingrová, redaktorka časopisu dTest.
Co je margarín a jak se správně značí
Margarín – výrobek z rostlinného a/nebo živočišného tuku (nemusí vůbec obsahovat mléčný tuk) v tuhém tvárném stavu.
Označení:
- margarín - musí obsahovat 80 – 90 % tuku
- margarín se sníženým obsahem tuku – musí obsahovat 60 – 62 % tuku
- margarín s nízkým obsahem tuku – musí obsahovat 39 – 41 % tuku
- Pokud má výrobek jiný obsah tuku než výše uvedená rozpětí, je označen jako „roztíratelný tuk“.
Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz
Testované výrobky obsahovaly od 20 do 60 procent tuku. „Přičemž platí, že čím méně tuku tyto produkty obsahují, tím více je v nich vody. O to více je také zapotřebí přídatných látek, které drží tyto dvě odpuzující se složky pohromadě,“ říká Olga Šlesingrová.
Roztíratelné tuky dnes tvoří převážně rafinované rostlinné oleje a voda spolu s emulgátory, stabilizátory, konzervanty, antioxidanty, barvivy a regulátory kyselosti. Na prvním místě ve složení testovaných výrobků figuroval většinou řepkový olej, pětina produktů druh rostlinných tuků použitých při výrobě vůbec nespecifikovala.
- Více: Speciál CHYTRÝ NÁKUP – MARGARÍNY
Mastné kyseliny
Výrobci margarínů často vyzdvihují příznivé složení mastných kyselin ve svých výrobcích. Světová zdravotnická organizace doporučuje snižovat příjem nasycených mastných kyselin, které by měly tvořit maximálně 10 % z celkového denního příjmu tuků. „Vyšší hodnoty nasycených mastných kyselin poukazují na použití vyššího množství rafinovaných exotických olejů, zejména palmového, jejichž těžba a doprava představují značnou ekologickou zátěž. Nejvyšší podíl nasycených mastných kyselin jsme naměřili u tuku použitého na výrobu margarínu Alfa máslová příchuť, a to 37 %,“ říká Olga Šlesingrová.
Test hodnotil také obsah zdraví prospěšných polynenasycených mastných kyselin omega 3, i jejich poměr k omega 6 mastným kyselinám. Většina výrobků v této části zkoušky získala průměrné hodnocení.
Ve složení chyboval jen jeden výrobce
Co se týče složení, pochybil pouze výrobek Stella s máslovou příchutí. „Ten obsahuje silný emulgátor E 476, který legislativa povoluje pouze ve výrobcích s nižším obsahem tuku, kde, lapidárně řečeno, drží pohromadě převážnou většinu vody s trochou oleje,“ vysvětluje Olga Šlesingrová.
dTest zjišťoval také přítomnost nežádoucích látek. Například škodlivých transmastných kyselin, kde byly naměřené hodnoty v pořádku, či konzervantů. Tuk ze své podstaty žádný konzervant nepotřebuje, naopak umělým prodlužováním trvanlivosti může ztrácet vitamíny nebo senzorické kvality. „Z dvaadvaceti výrobků se bohužel pouze tři, a to Flora Light, Perla Tip a Perla Plus Vitamíny, obešly bez konzervantu sorbanu draselného, který některé zdroje označují za potenciální alergen,“ říká Olga Šlesingrová.
Chuť
Poměrně výrazné rozdíly test ukázal při senzorických zkouškách. Některé tuky měly uměle působící vůni a chuť, nevábný vzhled či nevhodnou konzistenci. Lépe dopadly v této části zkoušek výrobky s vyšším obsahem tuku.
Vítězem testu se stal roztíratelný tuk Flora Light s 30 % tuku, který se obešel bez konzervantu, obsahoval nejméně nasycených mastných kyselin a téměř nejvíce prospěšných omega 3 mastných kyselin. Senzorickým hodnocením prošel bez výhrad s nejlepším výsledkem.
Zdroj: TZ dTest