Hlavní navigace

Lékaři testují, zda dokáží rakovinu slinivky odhalit ze vzorku krve

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V některých českých nemocnicích se rozbíhá studie, která by měla potvrdit, nebo vyvrátit, zda je možné odhalit započínající rakovinu slinivky z krve. Do studie zvou lékaři již vyšetřované pacienty.

Rakovina slinivky se léta vyvíjí bez viditelných příznaků, proto patří mezi onemocnění, které jsou v době, kdy se na ně přijde, už velmi často nevyléčitelná. Navíc člověka dokáží v krátkém čase od stanovení diagnózy zabít, protože její postup je velmi agresivní.

Lékaři a vědci proto už léta hledají cestu, jak onemocnění odhalit dříve, než pacient kvůli němu začne viditelně strádat. Ideálně v době přednádorových změn v organismu, kdy abnormální chování buněk již započalo, ale zatím nevedlo k vyvinutí nádoru.

Lipidy jako klíč k prevenci

Podle lékařů by časné zachycení rakoviny slinivky mohlo být možné ze vzorku krve pacienta, a to s pomocí tzv. lipidomického, neboli LDPC testu. Ověřit to proto chtějí v klinické studii, do níž se postupně zapojí 15 center vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii.

„Víme, že u těch, kteří nádor slinivky břišní mají, se liší množství a složení lipidů (tj. tuků, pozn. red.). Právě probíhající studie ukáže, zda bude test schopen z krve odhalit změny v lipidech u rizikových jedinců, kteří se cítí být zdraví, a přesto se už v jejich těle něco děje,“ říká Ondřej Urban, přednosta II. interní kliniky gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice Olomouc.

„Dosavadní diagnostické metody jsou sice velmi účinné, ale zároveň nákladné a pro pacienta nepříjemné, test na základě běžného odběru krve bude pro klinickou praxi velkým přínosem. Náš lipidomický test je založen na patentově chráněné metodice vyvinuté na Univerzitě Pardubice a kombinuje poznatky analytické chemie, biostatistiky a dalších vědních oborů,“ dodává Karolína Kašparová, ředitelka firmy Lipidica, jež je akreditovanou zdravotnickou laboratoří a na klinické studii spolupracuje s gastroenterology a onkology.

Jak funguje LDPC test

Je založen na detekovatelném rozdílu koncentrací molekul lipidů ve vzorku krve osob zdravých a osob nemocných, vysvětluje web společnosti GHC genetics. Princip testu spočívá v přesném změření koncentrací lipidů v krevním vzorku pomocí nejmodernějších analytických technik. Metoda spojuje vysokoúčinnou superkritickou fluidní chromatografii a hmotnostní spektrometrii a umožňuje přesné stanovení více než 150 lipidů, které vytvářejí lipidový profil, uvádí web. Profily jsou poté zpracovány a vyhodnoceny pomocí softwaru Lipidica, který určuje výsledek testu.

Účast jen pro někoho

Studie odstartovala letos a měla by skončit v roce 2027. Projde jí více než 400 účastníkůKlíčovými partnery jsou Fakultní nemocnice Olomouc a brněnský Masarykův onkologický ústav.

Je určena pacientům, kteří jsou v riziku rakoviny slinivky. Tedy mají dědičnou formu chronického zánětu slinivky břišní nebo mají dva a více přímých příbuzných s rakovinou pankreatu. Ohroženi jsou také nositelé určitých genetických mutací – například mutace v genu BRCA1 a BRCA2, které jsou zároveň původcem nádorů prsů a vaječníků.

„Rizikové osoby k nám už nyní chodí na kontroly pravidelně jednou ročně. V rámci této studie jim navíc odebereme s jejich informovaným souhlasem krev, již pak ve formě plazmy posíláme do laboratoře,“ vysvětluje Ondřej Urban. 

Ve studii lékaři věnují pozornost krvi těch, kteří jsou zatím zdraví, i od těch, kteří už nádor mají, ale malý, jenž lze operovat.

Osm let navíc. Léčba umí prodloužit život lidem s rakovinou slinivky, pokud se na ni přijde včas Přečtěte si také:

Osm let navíc. Léčba umí prodloužit život lidem s rakovinou slinivky, pokud se na ni přijde včas

Přijde zlom v medicíně?

Pokud by se účinnost testu prokázala, šlo by o zásadní průlom ve zdravotní péči. Test by se totiž mohl stát nástrojem pro screening (cílené a plošné vyhledávání nemocných) nádorových onemocnění slinivky břišní.

„Desetiletí toužíme po tom, abychom byli schopni najít nemoc včas – zrovna u této nemoci je to naprosto klíčové. V současné době ovšem nemáme moc možností, jak vyhledat lidi, kterým hrozí, že nemoc dostanou. A vzhledem k finanční, kapacitní a medicínské náročnosti nemůžeme provádět specializované preventivní vyšetření všem. S odběrem krve je to ale jinak,“ říká Jan Trnaprimář Gastroenterologického oddělení Masarykova onkologického ústavu.

KL24

Pokud se specificita a citlivost testu potvrdí, potrvá podle odborníků ještě nějaký čas, než se test stane součástí standardní péče a než bude jasné, zda jej proplatí zdravotní pojišťovny, nebo si jej lidé budou hradit sami. Už nyní však výrobce deklaruje, že by cena neměla přesáhnout nízké tisíce korun.

Přednádorové změny nebo rakovinu v rané fázi již nyní pomáhá odhalit program včasného záchytu karcinomu pankreatu (psali jsme o něm například zde). Nejde o klasický plošný screening. Jednak proto, že jej iniciovali a zatím plně vedou lékaři, nikoliv Ministerstvo zdravotnictví nebo zdravotní pojišťovny. A pak také proto, že s ohledem na charakter vyšetření (potřeba je mimo jiné endoskopie i magnetická rezonance) není program otevřen široké veřejnosti, ale jen výše charakterizovaným rizikovým pacientům. Prevence je proto v současnosti určena pouze lidem, jejichž celoživotní riziko tohoto druhu rakoviny je vyšší než pět procent.

Víte, kde je v lidském těle mandibula a kolik lidí má zelené oči?

Hltáte články o zdraví, čtete knížky o doktorech a sledujete seriály z lékařského prostředí? Tak to pro vás náš test možná bude až směšně lehký.

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).