Nadpis i vyznění článku naprosto neodpovídá naměřeným hodnotám. Já vidím něco jiného:
Ve italském, resp. španělském česneku je o 20,56, resp. 18,69 % více než v českém.
V českém česneku je téměř o polovinu - přesně o 48,61 % - aliinu více, než v čínském, což dobře odpovídá všeobecně přijímanému názoru. Na to není potřeba žádné složité měření.
Jak takový rozdíl potom vnímají chuťové pohárky v ústech zjišťováno nebylo - a lze se domnívat, že vjem může být nelineární, podobně jako např. vjemy sluchové, a tedy čínský česnek se jeví ještě slabší, než skutečně je.
Dalším aspektem, co bohužel vědci neměřili, a je neméně důležitý, je chuť samotná a hlavně fakt, že dovozové česneky - a ten čínský obzvlášť - jsou velmi často zatuchlé, takže dokáží spolehlivě zničit vaše jídlo.
Další z celé řady článků dokládající klesající úroveň redakční práce na Vitalii... Dobré je také si po sobě článek přečíst - v seznamu česneků máte španělské uvedeny dvakrát.