Vlákno názorů k článku Test potravin: Chutná nám kvalita, nebo si vystačíme s málem? od Ajamiau - V tomto testu ale vůbec nešlo o kvalitu,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 10. 2015 12:53

    Ajamiau (neregistrovaný)

    V tomto testu ale vůbec nešlo o kvalitu, protože porovnával u mnoha potravin neporovnatelné. Smysl by to mělo kdyby se porovnával stejný typ chleba (např. kvásková šumava z malé pekárny vs standardní šumava z velkopekárny), stejná kategorie čokolády nebo kvalitní a méně kvalitní šunkový salám (ano i tady kvalita existuje).

  • 5. 10. 2015 15:19

    thr

    Jojo, třeba Apetito a Kiri je přeci úplně jiný výrobek, na kterém není co porovnávat... Buď je položena otázka, co mi lépe chutná, pak to bude čistě podle osobních preferencí, někdo má radši "taveňák", někdo spíš sýra "Lučina stylu". Nebo je mi položen dotaz, co pokládám za zdravější - pak na to budu mít nějaký názor. Ale ani v jednom případě to přece nemá naprosto nic společného s kvalitou!
    To samé ty čokolády a cereálie - samozřejmě to chuťově od sebe poznám, ale vzhledem k odlišnosti výrobku neporovnávám kvalitu, ale osobní preferenci.

    Pozurohodné je pak hodnocení u sýru "Krolewski", kde bude reálně asi doporučená light verze při výrově daleko ošizenější (aby se zbavila tuku), že se poradci líbí více je samo o sobě velmi sporné...

    Nesporně zajímavé jsou snad jen výsledky srovnání u džusů a džemů a částečně u kečupů - tam je vidět, že levnější a v případě džemu i skutečně ošizenější výrobek může být při "slepém testu" vyhodnocen jako chutnější.

  • 5. 10. 2015 19:36

    Pavel (neregistrovaný)

    No, to je otázka, jestli nízkotučné sýry jsou ošizené. Samozřejmě, chutnají jako pilinové brikety, protože bez tuku není chuť, ale výrobci do nich místo tuku musí dát něco jiného, a sádra to většinou není. Čeho je tam víc je mléčná bílkovina (ta je mimochodem dražší než tuk). Takže pro někoho opravdu může být nízkotučný sýr hodnotnější než normální pro vysoký obsah bílkovin.

  • 26. 10. 2015 9:02

    kapitán Nemo (neregistrovaný)

    To "odstranění tuku a doplnění mléčné bílkoviny" se provede velice jednoduše a levně odstředěním (v malém se provádělo v minulém století možná už před první světovou válkou na každém statku, rozhodně pak mezi světovými válkami).
    Získaný tuk se prodá jako smetana, případně se zpracuje (rovněž relativně jednoduše a levně) na máslo.
    Naopak,
    pokud by se reklamou a "zdravotní osvětou" nevytvořila poptávka po nízkotučných výrobcích, byl by problém co s odstředěným mlékem.
    Přitom stači se nepřežírat a přiměřeně se hýbat (ano, platí i pro mě :) ).

    Pozoruji že jako společnost jsme na úspěšné cestě k úplnému zblbnutí.

  • 5. 10. 2015 22:01

    MM (neregistrovaný)

    Ale ono opravdu nejde porovnávat Apetito a Kiri, vždyť jsou to dva úplně jiné typy sýra. To je jako srovnávat eidam 30 s ementálem (což se ostatně projevilo na tom, že Kiri lidem prostě objektivně nechutná, protože je kyselé a do tvarohova).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).