Ač se to možná vzpírá pochopení zažraného pravičáka, garantovaná kvalita potravin představuje zájem celospolečenského významu, nehledě na právě panující režim. Z nekontrolovaného prodeje zdravotně závadného masa bude mít stejnou škodu socialistický, komunistický, nacistický, teokratický, fašistický i liberálně-kapitalistický stát.
Když to zobecním, každý osvícený vládce chce mít zdravé, dobře živené poddané, protože jen tací představují spolehlivou základnu pro budování impéria. Proto taky potravinářské předpisy a dozorující orgány existovaly už za Rakouska - Uherska. Zajisté nehodláte c. a k. úřady nařknout ze socialistického smýšlení, že ne? Kdyby snad přece ano, připomenu topení nepoctivých pekařů ve Vltavě a různé podobné tresty za "nedobrou míru", tolik oblíbené už za krále Václava. To je taky takový prapředek dnešní "socialistické" ochrany spotřebitele.
Některé hodnoty prostě zůstávají hodnotami bez ohledu na to, kdo je právě u moci.
Stát by měl garantovat nanejvýše to, co si člověk nemá šanci ohlídat sám. Tedy třeba jestli ve vepřovém nejsou boubele a podobně. A nekecat do toho, co si každý soudný člověk dokáže ohlídat sám. Na to, abych viděl, že maso nemelou přede mnou, snad žádný státní orgán nepotřebuji, na to mi stačí moje oči. A je zase jen na mém posouzení, jestli to, co dostanu, skutečně zaplatím a odnesu si, nebo ne, když vlastně nevím, co to je.
Vaše hořekování mi připomnělo jeden starý článek v Mladém světě, kde dva novomanželé líčili, že oba mají rádi hnědou barvu, tak si svůj nový byt vyladili do hněda. Hnědá malba, hnědý nábytek, hnědý koberec, no a když tam pak několik dní strávili, tak zjistili, že ten byt je tmavá depresivním kobka, kde se jim opravdu vůbec nelíbí. A dovolávali se toho, že by přece stát měl zařídit, aby si lidé zařizovali byt vkusně.
Já si opravdu myslím, že kdo je svéprávný, nepotřebuje vodit za ručičku celý život, a kdo má zdravý rozum, tak si nikdy z řeznictví mleté maso neodnese, ale umele si ho doma. A státní orgány bych nechal vykastrovat, aby se nemnožili jak švábi.
Bojím se, že dnes si toho člověk moc neohlídá. Chápu, že to jak se maso mele může ovlivnit i hygienickou nezávadnost, takže ať se dodržují daná pravidla. U nás nebývá zvykem pravidla dodržovat - jen tak, bez kontroly. Na druhé straně se toho v řeznictví asi moc neschová, horší je to s tím mletým baleným masem nebo tím mletým, které nám předkládají v hamburgerech: http://magazin.aktualne.cz/mcdonalds-odtajnil-vyrobu-vyvraci-myty-o-slizu-v-mase/r~12557f84546411e488930025900fea04/.