Dovoluji si upozornit, že sýr eidam je napodobeninou holandského sýra Edammer, pojmenovaného podle města Edam v severním Holandsku. Pochopitelně, pravý edamský sýr chutná trochu lépe. Takže sousloví jako "Jihočeský eidam" jsou dosti směšná. Stejně jako naše snaha vydávat za českou specialitu nepovedené kopie roquefortu (niva) či camembertu (hermelín).
I ty světáku.
Tyhle, jak ty říkáš "nápodoby", jsou zcela běžné všude po světě. V Německu, Rakousku, Polsku, Francii...
Proto se to také jmenuje Eidam, ne Edam. A kdyby jsi si přečetl článek, než začneš chytračit, tak tam je to jasně zmíněno. Např s tím 30%.
Podobně je spousta piv, v tvé podivné řeči "nápodobou", Plzeňského PU. My ostatní ale říkáme "pivo plzeňského typu", ne "nápodoba".
Přátelé řekněme si to narovinu = kupovat psudoEidam s 30% je tak trochu úlet(jsem ochoten ho akceptovat výhradně do smažáku). Opravdu 45% a neslevovat a hlavně se nenechat okecat.
Buď chci jíst SÝR a nebo napodobeninu = je na každém jak se rozhodne. Cenový rozdíl už není tak výrazný a chuťový rozdíl je propastný.
Jak říkáš, kovboji. Na chleba se to nehodí, ale existuje použití, kam se ten nízkotučný hodí lépe.
Samozřejmě, podle chuti každého. Já bych si k smažáku už nedal ještě mastné hranolky, protože té mastnoty by bylo příliš. Ale někomu může více chutnat ta mastnota, takže co možno nejvíce i v sýru.
Co se ti tedy na tom vlastně nelíbí?
Jak již psal Jiří, Eidam je opravdu česká specialita a prakticky může chutnat jakkoliv. A v ostatních státech ho neseženete. Proč se to vlastně jmenuje Eidam, když se to ani originálu nechce přiblížit chutí, protože na to nejsme zvyklí?
Jo Edam nebo Edammer to je jiná, ale to by nám EU vyhlásila válku, kdybychom tuhle naší sraženinu polepili cedulemi Edam/mer :)
V městečku Edam jsem byl. Taková ospalá romantická díra :) A sýrů tam moc neměli.
Mě by spíš zajímalo, jak ten prasotvar „eidam“ vůbec vzniknul a jak se má správně číst.
Nizozemská města jsou na české poměry obecně ospalá, lidé jsou tam klidnější a o hodně slušnější. Lidi typu český buran tam moc nepotkáte (když pominu přistěhovalce, tím si Nizozemci fakt nasrali do hnízda).
Vzhledem k přetrvávajícím problémům se slinivkou mám lékaři přísně doporučeno nejíst tučné potraviny. Konkétně u sýrů maximálně 30%. Takže se mi tvrzení výrobce, že nedošlo k poškození spotřebitele, zdá opravdu troufalé. Ale co, jsme přece v Česku, v zemi, kde dlouhá léta bylo možné rostlinný tuk ve směsi s mléčným nazývat máslem. Když nám to EU zatrhla, tak se tady našlo moc lidí, kteří tu lež našich výrobců obhajovali.