...který to byl olej, co se tu po roce 1990 začal prodávat pod značkou Brölio a při smažení ukrutně smrděl rybinou? Nebyl náhodou sojový? Mně ta srágora od té doby nesmí do kuchyně.
Ona sója vůbec není moc vhodná pro humánní spotřebu... i ti Číňani vědí, že aby byla k jídlu, musí se nechat napřed zahnít. ;-)
Tak Paracelsus toho tvrdil mnohem víc, zajímavějšího a podstatně kontroverznějšího. Něco z toho byla z dnešního pohledu i pravda. Na vliv měsíce se ostatně sem tam dělá nějaká ta studie dodnes. Paracelsus byl rozhodně velice zajímavá osoba i ve své době. Kdybychom ale měli každého člověka z každé doby podrobovat analýze, jestli všechny jeho názory obstojí před našimi názory dnešními, pak bychom mohli shodit ze stolu i teorii relativity a Komenského zavřít do blázince.
Nicméně anekdoty stranou, názory na jednotlivé tuky se mění jako móda, takže umírněnost ve všech směrech mi nepřijde jako špatná strategie.
Osobně používám všechno kromě řepky. Čistě proto, že mě ta žlutá mrcha na každém druhém poli prostě štve. :-D