Neda mi to a jenom se vratim k tomu prikladu s pomerem polynenasycenych mastnych kyselin, kvuli kteremu dostal olivovy olej spatne hodnoceni z hlediska vyzivy. Ten pomer totiz sam o sobe nic nerika a zalezi na kontextu stravy. Uvedu na svem osobnim priklade.
Mam ve strave pomerne malo polynenasycenych mastnych kyselin, protoze se vyhybam prumyslove zpracovavanym tukum a tak jejich hlavni podil maji u me orechy a ryby. Dlouhodobe prijimam cca 40g* polynenasycenych MK denne s pomerem 3:1 ve prospech omega-6, to mi dava 30g o-6 vs. 10g o-3, poměr 3:1.
Přidám 2 lzice (30g) olivového oleje, což děla max. 6g o-6. Celkový poměr se změní na 36:10, tj 3,6:1. Upozornuji jenom, ze jsem pouzil nejhorsi variantu, protoze se udava podil omega-6 v rozmezi 9 - 20 %.
Přidám 30g slunečnicového oleje, což dělá 18g o-6 a celkový poměr se změní na 48:10, tj. 4,8:1
Přidám 30g sójového oleje, což dělá 15g o-6 a 2g o-3. Celkový poměr se změní na 45:12, tj. 3,75:1.
A ted mi znovu zkuste vysvetlit, v cem je pomer polynenasycenych mastnych kyselin horsi u olivoveho oleje oproti sojovemu, aby ten druhy dostal lepsi znamku pri celkove mnohem horsim slozeni nemluve o tom, ze sojovy olej vznika prumyslovym zpracovanim, coz vyrazne zhorsuje jeho dopady na zdravi.
*40g polynenasycenych MK se muze zdat leckomu hodne, ale prijimam typicky kolem 200g tuku denne, takze se jedna o 20 % ze vsech tuku.