Docela by mě zajímalo porovnat názory českého výživového odborníka s názory výživového odborníka z nějaké středomořské země, kde se hojně používá olivový olej - a statistiky civilizačních chorob v těch zemích (v porovnání s naší zemí plnou lánů řepky) naznačují, že na tom olivovém oleji asi něco bude.
Olivovy olej z hlediska slozeni mastnych kyselin za 3??? Sadlo za 4 az 5? Sadlo, ktere lide jedli po stovky tisic let bez nejake zname epidemie srdecne-cevnich onemocneni?
Tenhle typ clanku je presne duvodem, proc se o "vyzivovych odbornicich" obvykle vyjadruju s obrovskym despektem.
Hezký den, EC,
výživový poradce posuzoval pět kritérií, nikoliv pouze složení a obsah mastných kyselin. Viz tabulka v galerii http://www.vitalia.cz/galerie/test-tuku-a-oleju/#11
Kateřina Čepelíková
Vitalia.cz
Tak tenhle argument mě rozesmál.
Olivový olej: 9 - 20 % (dle wiki) omega-6. Známka 3.
Slunečnicový olej: 60 % (dle clanku) omega-6, známka 3.
Sójový olej: 50 % omega-6 (dle wiki), známka 2.
hehe.
A at na me nechodi s pomerem. Kdyz vypiju 50 ml sojoveho oleje, dostanu 3,5 gramu o-3 a 25 g o-6, tedy pomer, ktery ve zbytku stravy uz v podstate nezachranim .
Pri stejnem mnozstvi olivoveho oleje do sebe dostanu max 10 g o-6, coz se jeste napravit da.