A překvapivě znovu vyhrává řepkový olej. Nejprotěžovanější olej na Vitalii. Nevím, jestli Vám za to platí, nebo jestli to děláte dobrovolně, ale už je to poněkud trapné.
Podívejte se, jak se řepka pěstuje a jak se musí zpracovat, aby z ní vzniknul finální produkt a potom to srovnejte například s olejem kokosovým nebo olivovým. Pro zdraví je někdy třeba vidět širší obraz a nesrovnávat pouze obsah masných kyselin.
A dále by neškodilo trošku zmapovat skutečný vliv nasycených tuků na cévy a srdce. Váš demonizační přístup už je nějakou dobu překonaný.
Skutečně kvalitní test tuků a olejů lze najít zde: http://authoritynutrition.com/healthy-cooking-oils/
Naprosty souhlas, prekvapive zase ta zazracna repka! Tak ono to i souvisi s tim, jakeho experta vzdycky prizvou. Je to porad to same dokola, ucelove sesbirane polopravdy, nepravdy a "moudra" sirena mezi lidmi. Akorat se tomu da obal "od nutricniho poradce", aby to asi ziskalo vahu.
Redakce, to jste se fakt jeste nepoucili?! Mate v komentarich tolik kvalitnich prispevku, tolik voditek a Vy stale jednu a tu samou zcestnou pisnicku. Pochopte, v ci prospech a v ci neprospech tohle vsechno je. Lidi maji zdravi jen jedno! No, nastesti u spousty veci najdeme komentare, ktere to uvedou na pravou miru + daji tipy na dalsi zdroje informaci
Hezký den,
věřím, že je z obou textů patrné, že oleje a tuky hodnotili kuchař (Michal NIkodém z kuchařské školy OLA KALA) a výživový poradce (Pavel Suchánek z IKEMu), nikoli redakce serveru Vitalia.cz.
V příštích dnech se k tématu vyjádří profesorka Jana Dostálová, která v laboratořích VŠCHT tyto tuky a oleje zkoumala. Hodnotit bude složení mastných kyselin, protože jednoduše mají rozhodující vliv na naše zdraví.
Už teď mohu prozradit, že kokosový olej (který ve Vašem odkazu vyhrál) si v laboratorních testech dobře nevedl.
Kateřina Čepelíková
Vitalia.cz
Jenomze to je stale dokola.
Na zacatku se prohlasi, ze nasycene mastne kyseliny jsou spatne. Bez jakehokoliv dukazu.
Pote se provede rozbor.
A pote se, zcela neprekvapive, rekne, ze tuky s vysokym podilem nasycenych mastnych kyselin jsou nezdrave.
V tomhle typu "zkoumani" se jenom dochazi k predem stanovenym zaverum. Je to definice kruhem - rekneme, ze NMK skodi, pak rekneme, ze je kokosovy olej skodlivy. A proc? No protoze ma vysoky obsah NMK. Ne ze bychom k tomu meli jakykoliv dukaz, Jako by na svete nezily treba narody Polynesie (treba Tokelau, Kitava) s vysokym obsahem kokosoveho oleje ve strave a s mnohem nizsi incidenci SCO nez mame my, co prece vsechno o strave vime.
http://wholehealthsource.blogspot.cz/2010/07/tropical-plant-fats-coconut-oil-part-i.html
Co na tom, ze v primem srovnani porazi panensky kokosovy olej ten slunecnicovy. My mame svuj dukaz kruhem.
http://wholehealthsource.blogspot.cz/2010/08/tropical-plant-fats-coconut-oil-part-ii.html
Prave to je ten problem, ze se stale "radite" s clovekem, ktery evidentne nejlepsi rady nedava. Jeho "znalosti" jsou postaveny na zazitych vedecky nepodlozenych domnenkach a take na tom, co je politicky vhodne - viz treba tema tuky, cukry. Pak se objevi par veci, ktere jsou zase pouze postavene na nazoru jedne osoby/skupiny osob nebo jednostranne vedenych vyzkumech.
Pak je otazka, proc zrovna tento clovek ma byt tou autoritou, proc se objevuje ve vetsine clanku zamerenych na vyzivu.
Dneska uz je docela hodne informaci k dispozici, da se najit, ze tyhle zazite rady nejsou zalozene na pravde a ze jsou dalsi sily v pozadi, ktere urcuji, co se bude lidem radit. Jenze ono se porad mele "kokosovy olej je spatny" a tak dale, vubec se nezkouma, nepremysli, je jedno, ze ani nikdo neumi vysvetlit, proc ze je tak spatny.
Doporucuju popatrat, jak tenhle kokosovy nesmysl vznikl, a taky z jakeho duvodu se doporucuje repka. A taky co palmovy olej a silenstvi kolem paleni pralesu (aneb kdo ty kampane vlastne financoval). Z lasky k lidem/zviratum to vsechno opravdu neni.