Názor k článku Test tuků a olejů: Jak to vidí technolog od Karel - Kyselina eruková je jed. Ve stopovém množství je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 4. 2014 15:09

    Karel (neregistrovaný)

    Kyselina eruková je jed. Ve stopovém množství je zdraví prospěšná, ale ve větším způsobuje zdravotní problémy. Pro koho je opravdu nebezpečná jsou těhotné ženy, protože dokáže vážně poškodit plod.

    Řepkový olej dnes není rizkový z toho důvodu, že se už u nás nevyrábí a nedá se sehnat (dokonce je zakázáno ho prodávat). Dnes se pěstuje geneticky vyšlechtěná plodina, které se stále říká řepka, a z ní se vyrábí olej, kterému se říká řepkový. První krok byl takzvaný "olej řepkový, nízkoerukový". Po pár letech pak přišla verze plodiny, která kyselinu erukovou již neobsahuje vůbec. Jedna z pozitivních věcí na GMO.

    Pokud tedy koupíte český "řepkový olej", tak jste v bezpečí i jako těhotná žena. Ale někde v zahraničí se teoreticky můžete dostat k "pravému řepkovému oleji" a tam už je riziko zajímavé.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).