Je zvláštní, že před nějakými desítkami let byl řepkový olej dost rizikový kvůli obsahu kyseliny erukové, což je dnes celkem vychvalovaná n-6 mastná kyselina. Tenkrát byla v podezření z karcinogenity.
Další věc je velmi podstatná, a to, že oleje, vyráběné extrakcí do rozpouštědel, obsahují stopy benzínu nebo hexanu. Tato rozpouštědla opravdu nemají v lidském těle co dělat. Ostatně jako spousta dalších uměle přidávaných chemikálií do potravin- často úplně zbytečně.
Kyselina eruková je jed. Ve stopovém množství je zdraví prospěšná, ale ve větším způsobuje zdravotní problémy. Pro koho je opravdu nebezpečná jsou těhotné ženy, protože dokáže vážně poškodit plod.
Řepkový olej dnes není rizkový z toho důvodu, že se už u nás nevyrábí a nedá se sehnat (dokonce je zakázáno ho prodávat). Dnes se pěstuje geneticky vyšlechtěná plodina, které se stále říká řepka, a z ní se vyrábí olej, kterému se říká řepkový. První krok byl takzvaný "olej řepkový, nízkoerukový". Po pár letech pak přišla verze plodiny, která kyselinu erukovou již neobsahuje vůbec. Jedna z pozitivních věcí na GMO.
Pokud tedy koupíte český "řepkový olej", tak jste v bezpečí i jako těhotná žena. Ale někde v zahraničí se teoreticky můžete dostat k "pravému řepkovému oleji" a tam už je riziko zajímavé.
Canola není GMO, ale konvenčně šlechtěná (i když některá dnes už GMO bude, má celkem dlouhou historii). Kyselina eruková taky není podle novějších poznatků jedovatá (jak se dříve tvrdilo podle pokusů na potkanech), ale vstřebává se do srdeční svaloviny. Je stanovena bezpečná denní dávka a její přítomnost v olejích je omezena (v USA na 2%, v EU tuším na 5%, ale efektivně jí má dnes canola míń). Z hlediska složení ten olej opravdu nebude špatný. Ovšem metabolismus tuků je složitý a pořád je víc otazníků, než odpovědí. Já bych například rádaznala odpověď na jednoduchou otázku, co se s tímhle řepkovým olejem přesně stane při smažení. Možná taky nějaká čísla z výzkumu citovaného v článku?
Polynenasycené omega-3 mastné kyseliny, které jsou prokazatelně nezbytné pro organismus jsou ty v rybím tuku (DHA, EPA), ty z rostlinného oleje (ALA) se na ně musí přeměnit, efektivita je podle výzkumů někde do 10%, podle celkového množství a přítomnosti omega-6. Jak se přesně ovlivňují se s jistotou neví... Takže dnes je řepkový olej nejlepší, zítra nemusí být. Asi je lepší užívat tuky pestře, umírněně (s výjimkou některých speciálních zdravotních diet), a pokud možno nesmažit. :)
Jinak v testu chyběl konopný olej, který má po canole z dnešního hlediska 'nejlepší' složení mastných kyselin, jen se na něm nedá smažit vůbec a je třeba konzumovat cca do půl roku, protože se rychle kazí. Proč se tak rychle nekazí řepkový olej s daným poměrem polynenasycených kyselin, je taky zajímavá otázka, na kterou jsem nikde nenašla odpověď. Možná ale autorka výzkumu ví? To by byla opravdu zajímavá informace.