Češi konzumují více než dvojnásobek doporučeného denního příjmu soli. Sůl je sice pro lidské tělo nepostradatelná, ve stravě jí však přijímáme tolik, že nás spíše než její nedostatek trápí její přebytek. Ve spotřebě soli patří Česká republika mezi evropské rekordmany, proto bychom měli hledat potraviny, které tolik soli neobsahují.
Ministerstvo dokonce kvůli „českému solení“ rozjíždí kampaň Solme s rozumem. Více informací najdete v článku 10 tipů, jak omezit sůl.
Omezit množství soli, které v potravě přijímáme, se netýká pouze přisolování při přípravě pokrmů. Velkým zdrojem skryté soli jsou hotové potraviny (takto skrytá sůl tvoří přibližně 75 – 80 % celkového denního příjmu), zejména uzeniny.
Iniciativa Vím, co jím proto nechala otestovat obsah soli v šunkách. „Protože jsou to právě šunky, které jsou v očích zákazníků vnímány jako nejzdravější varianta masných výrobků a lidé do svých nákupních košíků právě šunky často vkládají,“ uvedla ředitelka iniciativy Lucie Gonzálezová.
Test šunek: 14 z 20 šunek neprošlo
Iniciativa Vím, co jím a piju nechala otestovat dvacet náhodně vybraných šunek. Jednalo se o šunky balené i nebalené, vepřové, krůtí i kuřecí. Partnerem testování byla akreditovaná laboratoř ALS Food&Pharmaceutical.
„Pouze polovina z dvaceti vzorků splnila kritéria pro obsah soli v masných výrobcích nastavená mezinárodním vědeckým výborem Choices Programme a tím i Vím, co jím. Navíc jen šest z dvaceti vzorků splnilo nutriční kritéria programu Vím, co jím a piju co se obsahu soli a nasycených mastných kyselin týče, “ uvedl doc. Jiří Brát, člen vědeckého výboru iniciativy Vím, co jím a piju.
Sledované parametry:
- obsah sodíku, který musí být menší než 900 mg/100 g, což v přepočtu na sůl představuje hodnotu 2,25 g/100 g
- obsah nasycených mastných kyselin by měl být nižší než 1,1 g/100 g nebo by měl v potravině zaujímat menší podíl než 13 % z celkové energetické hodnoty
Podívejte se, jak šunky v testu dopadly. Pouze šest výrobků vyhovělo jak kritériím pro obsah soli, tak i pro obsah nasycených mastných kyselin:
Neznamená to, že byste nutně museli vyřadit šunku ze svého jídelníčku. Má z hlediska výživového lepší složení (vyšší obsah bílkovin masa a nižší obsah tuku) než většina masných výrobků (v tomto směru jsou například velmi špatné párky). Jen myslete na to, že obsah soli v šunce není zanedbatelný.