"Testy potravin mohou být velmi zavádějící
S testy potravin se roztrhl pytel, mnohé z nich bohužel míchají jablka s hruškami. "
Nevím co dohromady míchají testy, ale na příkladu jogurtu Yoplait Jahodového uvedu, že ten míchá jahody s mrkví, červenou řepou a třeba semeny rohovníku obecného zpracovaného pomocí kyseliny sýrové, "jogurt" dobré ráno úlet, aby dostál svému jménu míchá jahody pro změnu např. s kukuřicí, to samé tzv. ACTIVIA jahodová od DANONE i zde si užijeme kukuřice a v obou výrobcích si užijeme i dalších "úletů" jako např. sulfátový polysacharid získávaný z červených řas (nejčastěji z tzv. Irského mechu) přidáváním etanolu, metanolu nebo isopropanolu nebo působením horké zásadité vody. No dobrou chuť při požívání Havlových vitamínků :-))) Že se občas objevuje po něm kopřivka, to je jistě jen náhodou a že na laboratorní zvěři došlo i k rakovince a poškození střev, to také nevadí, protože v malých dávečkách to přežijete, je to OK, povoleno! Haa,ha,há
"Zájem spotřebitelů o složení, původ a kvalitu potravin a zvýšené úsilí dozorových orgánů i médií v odhalování praktik klamání spotřebitele ústí do inflace testů potravin všeho druhu. Přemíra testů, obdobně jako přemíra značek potravin charakterizující výrobky podle rozdílných parametrů a klíčů, však ve svých důsledcích může spíše zmást."
ano toto se dá vyřešit tak, že prostě chemický jogurt bude označen jako chemický roztok, řasový jako řasový roztok a kukuřičný jako kukuřičný roztok a jogurt? ten může být třeba.... z mléka!
„Umělé“ ovoce se do jogurtů používalo před padesáti lety, dnes ne
Ano, dnes se tam přidává umělá ovocná složka v níž je např. 10 procent ovoce zbytek látky simulující přítomnost ovoce. Někdo by řekl, že to je podvod, někdo, že klamání spotřebitele, ale ono ne, ona ta jahůdka na obalu prostě jasně říká, dej si mrkvičku a řepu! A schránky broučků.
"Vůbec největším problémem je pak použití takových metod, které nemají srovnání s obdobnými metodami hodnocení vzorků potravin. Právě to je případ testu ovocných složek v jahodových jogurtech prodávaných na tuzemském trhu, jehož výsledky publikoval měsíčník dTest a informace z něj pak byly prezentovány v médiích. K tomu je třeba velmi důrazně poznamenat, že takzvaná „sofistikovaná“ metoda použitá při hodnocení ovocných složek není nikde na celém světě certifikována a není ani používána našimi dozorovými orgány."
Zajímavé, látky přidané do těchto umělých jakojogurtů často také nejsou prozkoumané, dokonce se ví o rizicích, ale ještě nebyla prokázána na 100 procent a tak otroku, pardón, spotřebiteli žer. To ale zdá se není předmětem článků pro server Vitalia.
"Její chybovost je totiž při hodnocení ovocných složek jogurtů v případě, že je obsah takových složek nižší než 30 procent, až třistaprocentní. To znamená, že skutečné množství ovocné složky může být trojnásobně vyšší nebo nižší, než je uvedenou metodou zjištěný stav."
klíčové na sdělení je slovo AŽ, tzn. že třeba při obsahu složek 0,01 je chybost 300 procent? Kolik je chybovost při obsahu složky 29,9 procent? Odpovíte, víte to?
"K výsledkům testu se v oficiálním prohlášení vyjádřil Českomoravský svaz mlékárenský, jednotliví výrobci i výrobci ovocných složek. Je ilustrativní, že jejich argumenty v tuzemských médiích nezazněly, takže spotřebitelé kupující jahodové jogurty v ČR mají pocit, že místo ovoce konzumují chemii, že deklarovaný obsah ovocné složky je ve skutečnosti nižší a dokonce že jsou do jogurtů přidávány sušené schránky brouků. To je téměř šíření poplašné zprávy, a vypadá to, že celý případ bude mít dohru u soudů. Podle všeho oprávněně."
TAkže opět konkrétně, jogurt ACTIVIA kukuřičný a jahodový (na oblau pouze jahoda), obsahuje: E120
Košenila je derivát antrachinonu. Všechny antrachinony mají rakovinotvorné účinky - může způsobit alergické reakce a často je košenila označována za příčinu dětské hyperaktivity. Může způsobit životu nebezpečnou anafylaxi, astma, kopřivku, sennou rýmu.
Získávané z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius Coccus.
"Onou sofistikovanou metodou, kterou dTest využil k hodnocení vzorků, je takzvané stanovení hemicelulózy. V praxi jde přitom o metodu, která je ve stadiu ověřování. Již dnes je však známo, že jistou objektivitu dává tato metoda až od obsahu ovoce v jogurtech alespoň v podílu šesti procent.
"Aby byla chybovost metody zmírněna, je také nutné laboratorně prověřit alespoň deset vzorků od každého druhu jogurtu, což se nejspíše nestalo, nebo to alespoň z informací o testech jogurtů nevyplývá."
To je vaše spekulace a nic víc. Navíc co je pro vás jako pro lobbistu jistá objektivita, je zahaleno oblakem mlhy, stejně jako kde je to konkrétně známo.
"Volba sofistikované metody byla tedy chybná, už proto, že drtivá většina v ČR vyráběných a prodávaných jogurtů má nižší podíl obsahu ovoce než zmiňovaných šest procent."
Ano, měli rovnou napsat, které břečky mají tak nízký podíl, že to ani nemá smysl měřit. Schválně jsem se podíval na sazeničku, kterou mám v obalu od jogurtu (a to je ještě ten z běžné obchodní sítě, obvykle kupují ovoce zvlášť do bílého což vyjde možná levněji než s dodanou břečkou), má cca 8 procent ovoce - to je selský borůvkový. Tento výrobce se tedy metody dTESTu nemusel bát..
"I proto používají dozorové orgány pro stanovení podílu ovoce v jogurtech metody založené na analýze minerálů, zejména draslíku, hořčíku a manganu, a další fyzikálně-chemické metody, ze kterých je možné určit podíl ovocné složky."
ZDE DOPORUČUJI ZVLÁŠTNÍ POZORNOST ČTENÁŘŮ: najednou se nám pan Havel přehoupnul od zkoumání podílu ovoce (údajně necertifikovanou metodou dTESTU a dostává se k mnohem lepší metodě našich orgánů ale už něměří podíl ovoce (o kterém je celou dobu řeč), ale už mluví o podílu ovocné složky (to je potravinářská pojem, to je ta často jen břečka v které je jen trocha ovoce).
"I tak jsou výsledné výsledky zatížené chybou provedení až ve výši 20 procent."
Opět překvapení, měření jsou vždy zatížená nějakou chybovostí.
Opět kouzelné slovíčko až, opět bez uvedení podrobností jak k cifře došel. Ale na procento chybovitosti vašeho článku to pane havel stejně nemá ani náhodou. Vy napíšete pravdu, jen když se spletete.
"Podle mlékárenského svazu přitom „podle stoupajícího množství zjištěné hemicelulózy a jejího vztahu k deklarovanému obsahu ovoce nevyplynula jakákoli souvislost mezi těmito parametry a tento vztah je tedy zpochybnitelný. Tvrzení hodnotitelů o příčinné souvislosti je tudíž neprofesionální a neodpovídající realitě. Navíc v případě, kdy výrobce ovocné složky při její výrobě pracuje s ovocem zbaveným například zrníček, jader a slupek, může být pak obsah hemicelulózy ve stejném ovoci zcela rozdílný,“ tvrdí svaz."
Švěstkový jogurt s peckami? Kde se to dá sehnat prosím? Věřím, že ořechový jogurt zbavený jader ale na trhu lze najít.
"dTest ve svých závěrech také konstatuje, že „jogurt, jehož jahodová část by byla vyrobena jen ze samých ochucovadel, želatiny a barviv, laboratoř nenašla“. To jako by znamená, že používání ovoce uměle vyrobeného z uvedených surovin je „normální“. A to není pravda. "
Opět manipulace, Havlova oblíbená záměrná záměna pojmů OVOCE a OVOCNÉ SLOŽKY (která se tak smí nazývat pouze, pokud nějaké ovoce obsahuje, ale pokud by obsahovala pouze ovoce může se nazývat rovnou ovocem)
Šlechtitelské procesy, stoupající úroveň laboratorního vybavení, postupující vědecké poznání a zájem spotřebitele o to, co vlastně konzumuje, ale zásadně změnily technologie výroby a používání surovin k výrobě potravin. I v případě umělého ovoce. Při takzvané osvětě spotřebitele by proto bylo záhodno neopisovat desítky let staré články a údaje, které dnes již neplatí. Mimochodem, pokud se týká umělého ovoce, pak jednou ze složek, se kterou je tento pojem také ztotožňován, je takzvané alginátové ovoce vyrobené z mořských řas, které má v řadě parametrů lepší nutriční vlastnosti, než „pravé ovoce“.
Je to tak skvělé, úžasné, každý to chce, jen na tom obalu je místo té řasy to pitomé ovoce :-))
Jinak viz. výše. Ještě bych k tomu ale dodal, že jsem ještě neviděl japonskou nebo korejskou polévku s řasami a kravským mlékem a předpokládám, že bych se z takové asi poblil.
Tak či tak se dnes „želatinové“ ovoce do jogurtů, alespoň v ČR, nepoužívá. Dodavatelé ovocných složek přímo tvrdí, že se za 18 let praxe v oboru výroby ovocných složek do jogurtů nesetkali s požadavkem jakékoliv českého ani zahraničního výrobce jogurtů na náhradu skutečného ovoce nebo jeho části něčím umělým. Pokud by někdo věděl o jogurtu, který se prodává v České republice a kde by bylo skutečné ovoce prokazatelně nahrazeno umělou náhražkou deklarovanou jako skutečné ovoce, jsou připraveni za takový exemplář zaplatit finanční odměnu.