Ne že bych byl fanatický zastánce dTestu, ale p. Havlovi, který psal tento článek, bych nevěřil ani nos mezi očima. Proč?
1. Všichni víme, jak strašně nás výrobci šidí. Šunky mají málo masa, zhusta dokonce méně, než čím se chlubí na obalu. Pivo se ředí vodou (HGB). Jogurty se nahánějí škroby a želatinou. Do "sýrů" se přidávají rostlinné tuky. Uzeniny se napichují vodou. Medy se pančují sirupem či cukrem. Glazované mražené ryby obsahují násobně víc vody, než je deklarováno. Párky prakticky bez masa. A dalo by se pokračovat. To jsou fakta mnohokrát prokázaná a řadu z nich si člověk může ověřit sám bez laboratoře. Čili je třeba vycházet ze skutečnosti, která je taková, že jakmile to jen trochu jde, výrobci se nás, zákazníky, snaží ošidit. V takové situaci prskat, že metoda měření ovocného podílu nemusí být úplně přesná a kompletně proto test zavrhnout, je zoufalost. Nechci implikovat, že protože je šizené prakticky všechno ostatní, jsou šizené i jogurty, ale rozhodně budu věřit spíš dTestu, že nás výrobci šidí než nějakému lobbistovi vydávajícímu se za nezávislého novináře, že jogurty jsou super a dTest měří nesmysly.
2. Z manipulace a lží se pan Havel usvědčuje přímo sám v článku. Nejprve nám začne podsouvat, že "uměle vytvořené ovoce" je historie 30-50 let stará, aby z něho v zápětí vylezlo, že má na mysli pouze jeden konkrétní technologický postup, protože jiný způsob vytvoření umělého ovoce (z mořských řas) je vlastně úplně v pořádku a super, protože takové ovoce má řadu lepších vlastností než pravé. Logicky mě napadá - proč má tento člověk, hrající si na nezávislého, potřebu manipulovat. Umělé ovoce je prostě umělé ovoce, tzn. nepravé. Není to terminus technicus, ale obecné pojmenování celé skupiny ošizených náhrad skutečného ovoce. Cui bono?
3. Opět manipulativní naznačení toho, že testy jsou vlastně irelevantní, protože v době, kdy vyjdou v tisku, už daná (špatná) šarže nejspíš nebude v prodeji. A to je snad podstatné? To, že některý výrobce nás záměrně okrádá tím, že své výrobky šidí, popř. to, že je výrobce tak neschopný, že není schopen zaručit deklarovanou kvalitu svých výrobků, nám jako spotřebitelům snad má být jedno?
4. Další manipulace v textu. Pán si stěžuje, že v médiích nezazněla argumentace výrobců a lidé si proto myslí, že "dokonce že jsou do jogurtů přidávány sušené schránky brouků". Způsob, jakým je text napsán, jednoznačně podsouvá, že si to lidé myslí špatně, že tomu tak ve skutečnosti není. Ve své podstatě to pravda je a že "technické provedení" je maličko jiné než představa hrstí sušených brouků posypaný jogurt není až tak podstatné. Opět se nabízí - cui bono?
Neskutečné, jací lidé dostávají na Vitalii prostor.
"všichni víme, jak nás výrobci šidí" především proto, že si to přečteme v tisku, poslechneme v rádiu nebo to vidíme v televizi. Bohudík to takto jednostranně neplatí - představte si, že jsou i výrobci, kteří nás nešidí. Bohužel je mediálně i čtenářsky atraktivnější spotřebitele děsit, psát negativa, neboť našinec si to rád přečte. I v zahraničí se už diví, jak se vzájemně pomlouváme, a často si tak velmi zbytečně ničíme svůj obraz mimo území ČR.
Pokud se týká D testu, pak nejde zdaleka o první minelu, kterou tento "seriózní" spotřebitelský měsíčník vyrobil. Osobně mě to velmi mrzí, sleduji Dtest od začátku, osobně jsem se znal s jeho zakladatelkou, skutečně nezávislou a statečnou ženskou Idou Rozovou..A právě proto, má-li Dtest udržet původní serióznost, je nutné upozornit na akce, které jsou za hranicí objektivity.
Je neskutečné, jak si mnozí přispěvovatelé do diskusí vykládají formulace v různých článcích (nejen v tomto, a nejen v mém) po svém, aby pak mohli autory kritizovat s tím, jak právě oni, diskutující, všemu rozumí a právě oni jsou nejchytřejší. Něco to vypovídá o stavu naší společnosti. Alginátové ovoce jsem uváděl jen jako příklad, podle Vás jsem měl ale na mysli "jedinou technologii..." co k tomu dodat?
Pokud se týká časového souladu zveřejňování výsledků testů a reálnou situací v obchodech, Nejde zdaleka o to, že tím jsou výsledky irelevantní - jde o to, (protože informace o datu odběru vzorků obvykle v článcích chybí), že spotřebitel ztotožňuje prezentovaný výsledek s realitou - a to není pravda. Až budou ti, kteří testy zveřejňují, uvádět i dobu, kdy a taky kolik toho pro potřeby kontrol odebrali, tak to bude v pořádku.
Skutečnost, že (opět nejen v tom to případě)je v naší zemi zvykem nedat prostor k vyjádření takzvané druhé straně, zejména pak v případech, kdy je evidentně poškozen, a to často i ekonomicky, je neodpustitelným novinářských hříchem a jde o porušení základních pravidel žurnalistické etiky. Právě skutečnost, že se tak děje, je manipulativní.
Nic není černé ani bílé, nic není stoprocentní, na jakýkoli problém neexistuje jediný názor a neexistuje jediná pravda. I když, jsou systémy, strany a lidé, pro které je pravda jen jediná, a kdo si myslí něco jiného, je nepřítel zasluhující potrestání. Koho budete volit, pane Fakovaný?
"všichni víme, jak nás výrobci šidí" především proto, že si to přečteme v tisku, poslechneme v rádiu nebo to vidíme v televizi.
Prdlačku. Stačí jít do obchodu, prohlédnout si nabízené zboží a přečíst si složení. A to ještě budeme pevně doufat (a víme, že pravda to vždy nebývá), že to, co je na obale napsáno, je i uvnitř. Podvejte se na uzenou krkovičku. Uvidíte pouhýma očima, jak je napíchaná (taková ta nepřirozená struktura). Cedulka složení, kde se píše o 70% masa a zbytek je sajrajt, vám to jen potvrdí.
Běžte se podívat na "alternativní" sýry. Na složení a chuť šunek, jogurtů plných škobů a želatin apod. Majolku bez vajec. "Čokoládu", jejímž hlavním složením je cukr a kakaový prášek a odstředěné mléko (a to dokonce i u rádoby renomovaných výrobců). Kupte si 500g rybích filetů, na jejichž obalu je napsáno "max. 5% vody" a když to necháte okapat, zjistíte, že těch 5% je ve skutečnosti 200g.
Právě proto jsem psal, že spoustu toho, co jsem psal, si člověk může ověřit doma sám bez laboratoře. Pak je zde totiž ještě ta druhá úroveň, kdy se od důvěry v etikety dostane k ověření v laboratoři a zjistíte, že ta šunka, která měla mít 80% masa, ho má jen 70%) apod.
Nikdo netvrdí, že poctiví výrobci neexistují, ale jednoznačně je pravda (a nikoliv mediální fikce, kam se opět snažíte domanipulovat), že výrobci potravin velmi rádi a velmi často šidí.
Měl byste si udělat jasno, co je co. Pokud se řekne "umělé ovoce", tak je to prostě ovoce vytvořené uměle. Mezi to samozřejmě spadají i ty vaše "alginátové" výrobky. Stejně jako na to, abych poznal připálenou svíčkovou nemusím být šéfkuchař z Alcronu, tak na to, abych věděl, že "umělé ovoce" je něco uměle vytvořené, nepotřebuju být kdovíjaký odborník. A nějaké okecávání, že umělé ovoce z želatiny se už nepoužívá a je fuj, zatímco moderní umělé ovoce z mořských řas je vlastně super a má skvělé nutriční hodnoty, na samotném principu, že jde o umělé ovoce, nic nemění.
Ohledně doby odběru vzorků a zveřejnění testů - to fakt nechápete, že základní problém je v tom, že nás někdo okrádá a není až tak podstatné, zda nás okradl před týdnem, dvěma či měsícem? Nebo to pochopit nechcete?
Tak abych byl opět konkrétní. Píšete "opět nejen v tom to případě)je v naší zemi zvykem nedat prostor k vyjádření takzvané druhé straně". Vy snad víte něco o tom, že dTest nějaké médim oslovil s výsledky svého testu (a oni to otiskli), výrobce to samé médium oslovil s reakcí a oni ho s tím poslali do háje? Nebo se jen tak nenápadně snažíte tvořit virtuální realitu? Jak je možné, že na Vitalii vyjde článek hájící chudáky poškozené výrobce (ano, ten váš) a přitom původní text o špatných jogurtech tu najít nemohu? Nepopírá to zcela zásadně vaši spekulaci?
Váš problém není ten, že máte jiný názor, ale že (záměrně?) manipulujete fakty a zkreslujete věci tak, aby se daly prezentovat vámi zvoleným způsobem.
Pardon, ale ten pohled jste si zkreslil vy sám. Vkládáte autorovi do úst něco, co vůbec nenapsal.
Např to umělé ovoce. Autor napsal, že jeden druh umělého ovoce je dokonce z určitého pohledu lepší. Ale taky napsal to, že se do jogurtů u nás používá normální ovoce a že po žádném našem výrobci v poslední době nikdo umělé ovoce nechtěl. To je trochu něco jiného, než za co ho tepete, nemyslíte?
K době odběru vzorků : Takže podle vás je ok, když budete tepat výrobce na základě třeba rok staré analýzy? Když to ve článku nebude a čtenář bude (oprávněně) předpokládat, že se píše o tom, co teď leží v regálech? A vy tu budete něco psát o manipulaci?
A ještě jedna "drobnost". Ti chudáci výrobci, evidentně poškozeni i ekonomicky neodpustitelným novinářským hříchem, mají armádu luxusně placených právníků na to, aby se mohli bránit. Platí si i spousty pohůnků, kteří pro ně píší rádoby nezávislé články s cílem ovlivnit veřejné mínění. Platí si reklamní prostor a čas, ve kterém strašně rádi lžou, přehánějí a zkreslují (jako odborník určitě víte o soudech, které za klamavou či lživou reklamu prohrálo například Danone).
A vy tu o ně chudáky máte takovou, zajisté nezištnou, starost. Věřte tomu, že jsou-li poškozeni, mají prostředky na to, aby se spravedlnosti domohli.