Hlavní navigace

Vadí potetovaná paže při odběrech? Jak u koho. Dárce krve ale limituje

20. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Aktualizováno: Doplnili jsme vyjádření primáře Anesteziologicko-resuscitačního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice. (21. 8. 2024 23:37)
Tetování není jen věcí estetiky, promlouvá i do medicíny. Při odběrech krve nebo jejím dárcovství. Od července se zkrátila přestávka, kterou si tetovaný od darování musí dát.

Tetování je  důvodem k dočasnému vyřazení nejen z dárcovství krve, ale i krevních složek, mezi které patří třeba plazma.

Při darování krve jsou čerstvé tetování nebo piercing považovány za riziko pro možný přenos infekce při kontaktu s cizí krví nebo kontaminovanými nástroji, vysvětluje Petr Turek, předseda Společnosti pro transfuzní lékařství, jenž také vede Transfuzní oddělení ve Fakultní Thomayerově nemocnici.

Místo půl roku čtyři měsíce

Zatímco dříve byla po tetování či piercingu nutná pauza šest měsíců, od července 2024 je zkrácena na čtyři měsíce. Umožnila to změna způsobu laboratorní kontroly odebrané krve.

V současných podmínkách tetovacích studií je nucená pauza spíše už jen anachronismem přetrvávajícím z doby, kdy se tetování provádělo ve věznicích či přístavních krčmách. Dnes je při hygienickém dohledu a používání jednorázových jehel riziko velmi malé. Pravidlo ale zůstalo zachováno, protože se  uplatňuje se zásada ‚bezpečnost příjemce transfuze především‘, dodává primář.

Od července platí upravená pravidla pro darování krve Přečtěte si také:

Od července platí upravená pravidla pro darování krve

Tetování jako překážka odběrů a analgezie?

S přibývajícím počtem potetovaných žen i mužů je aktuální otázka, zda rozsáhlejší, trvale vytvořený obraz na paži může nějak komplikovat odběr krve.

Na toto téma nedávno diskutovali dva lékaři na jedné ze sociálních sítí. Podle nich se na odběrných pracovištích začíná častěji vyskytovat situace, kdy tetování přes celé lokty a předloktí značně znesnadňuje odběr krve a zavedení kanyly. Dokud to jde vyhmatat, tak dobrý, když se to zaleje sádélkem, jsme dost namydlený, píše jeden z nich na síti X.

Podobný problém podle jiného lékaře může vzniknout i u žen s tetováním v dolní polovině zad. Pokud je třeba píchnout epidurální analgezii k porodu či spinální anestezii k císařskému řezu, tetování je kontraindikací, dodal další lékař.

Líbí se vám tetování?

Komplikací být může, ale ne zásadní

Primář Petr Turek dramaticky situaci nevidí. Natož aby kvůli tetování odběr či napíchnutí žíly nebo páteřního kanálu nešlo vůbec provést. 

Tetování v závislosti na umístění, velikosti a barevnosti může trochu zkomplikovat nalezení vhodné žíly zejména u lidí, kteří je mají i tak špatně patrné, to je pravda. Zásadní problém to ale bude jen velmi vzácně, uvádí předseda Společnosti pro transfuzní lékařství.

Galerie: Ženám po odstranění prsu pomáhají tatéři

Z vlastní praxe potvrzuje, že na transfuzním oddělení se občas stane, že u dárce zdravotníci hledají vhodnou žílu obtížně nebo žíla při napíchnutí praskne. Dochází k tomu ale jen vzácně a nepamatuji situaci, kdy by na tom mělo podíl právě tetování, podotýká Petr Turek.

Anestezii lze podat i tetovanému

S provedením epidurální anestezie nebo lumbální punkce má Petr Turek velmi omezenou zkušenost. Nicméně podotýká, že při těchto výkonech se lékař obvykle neorientuje jen pohledem, ale i pohmatem. Význam eventuálního tetování proto u těchto výkonu asi bude nižší, odhaduje lékař.

Michal Moravec, primář Anesteziologicko-resuscitačního oddělení z Fakultní Thomayerovy nemocnice podotýká, že se drtivá většina expertů shoduje na tom, že provádění epidurální nebo spinální anestezie nebo analgezie přes tetovanou kůži je bezpečné. 

Existovaly obavy, že tetovací pigment může být zanesen do prostoru páteřního kanálu a způsobit komplikace, ale tyto obavy se ukázaly jako neopodstatněné,vysvětluje Michal Moravec.

Tetování není takzvanou kontraindikací, tedy s podání anestezie či analgezie se nevylučuje. Jedinou výjimkou může být to čerstvě provedené. Vyvolá v oblasti sterilní zánět a ten sám o sobě, stejně jako jakákoli jiná zánětlivá reakce kůže v inkriminované oblasti, je považován za kontraindikaci epidurální či spinální anestezie, podotýká primář Moravec.

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).