Moderní odšťavňovače umožní získat z plodů až o padesát procent více šťávy. „Šnekové odšťavňovače jsou pro získání kvalitních šťáv zatím to nejlepší, co existuje. Nízké otáčky zajistí největší možný výkon odšťavnění a přitom na rozdíl od jiných přístrojů dostanou z ovoce a zeleniny až o padesát procent šťáv více. Zůstane tedy méně odpadu a více šťávy ve sklenici. Nejdůležitější pro zákazníky pak bývá kromě kvality odšťavňování také hlučnost přístroje, výkon, možnost jednoduchého čištění a skladování,“ popisuje Jozef Zahradník ze společnosti Orava.
Dužinu z ovoce a zeleniny nemusíte vyhazovat. Hodí se na přípravu polévek, omáček, karbanátků, placiček nebo sladkých dezertů. Nebo ji zkuste vysušit, jsou z ní pak třeba skvělé čaje na zimu.
Jak správně vybrat odšťavňovač
Pro správný výběr si nejprve odpovězte na otázky:
1. Co budu nejčastěji odšťavňovat?
- Nejdříve si ujasněte, co přesně od odšťavňovače očekáváte – chcete pouze šťávu, budete připravovat i pokrmy z dužiny a podobně – vyhovovat pak budou šnekové jednohřídelové odšťavňovače.
2. Kolik budu připravovat šťávy?
- Pokud máte v plánu připravovat větší objemy šťáv, které budete mít k dispozici během dne, je vhodnější použít nízkootáčkové odšťavňovače, které šetrně dostanou šťávu z ovoce a vytěží z ovoce co nejvíce.
- Vysokootáčkové a nízkootáčkové odšťavňovače připravují každý jiný druh šťávy, kterou lze jinak dlouho skladovat a má i jinou chuť.
- Nízkootáčkové přístroje lisují šťávu výraznější chuti, která může obsahovat kousky dužiny, lze ji pak skladovat déle v lednici a šťáva obsahuje minimum pěny.
3. Jak často budu odšťavňovat?
- Pokud nebudete připravovat šťávu každý den, vyberte si určitě takový přístroj, který se jednoduše rozkládá, dobře se skladuje a především se dá jednoduše omývat.
4. Jaký má výkon, co vše mohu odšťavňovat?
- Podle toho, co od odšťavňovače očekáváte, vybírejte i výkon.
- U nízkootáčkových přístrojů, které připravují kvalitnější šťávu, se optimální výkon pohybuje okolo 250 W, u těch vysokootáčkových je to pak okolo 1200 W.
- Dále vybírejte podle velikosti přístroje – jak velké kusy ovoce a zeleniny mohu do stroje dávat a jak velká je nádoba na dužinu.
- Věnujte pak určitě pozornost i délce záruky, bezpečnosti a zpracování přístroje a materiálům, které jsou použity.
Tipy:
- Používejte čerstvé ovoce a zeleninu, obsahují více šťávy.
- Pro získání maxima šťávy stlačujte měkké potraviny pomalu.
- Pro zachování vitaminů spotřebujte získanou šťávu co nejdříve, uchovávejte v ledničce, lépe vydrží, když do ní přidáte pár kapek citrónové šťávy.
- Šťávu pro děti řeďte stejným množstvím vody.
- Dužinu můžete použít k dalšímu zpracování v kuchyni (např. pro přípravu polévek, omáček ap.).
- Slabé slupky nebo kůry nemusíte odstraňovat, je třeba odstranit jen silné slupky a také bílá jádra citrusových plodů, přidávají hořkou příchuť.
- Hustota jablečného džusu závisí na druhu jablek, čím šťavnatější jablko, tím řidší džus.
- Ovoce, které obsahuje škrob (například banány, papája, avokádo, fíky a mango) není vhodné pro zpracování v odšťavňovači, vhodnější je mixér.
- Je obtížné získat šťávu z ovoce typu: švestka, jahoda, malina, měkká hruška apod., jelikož tyto druhy ovoce vytvářejí tuhou hmotu, která okamžitě ucpává sítko odšťavovače; doporučuje se proto přidávat je v malém množství k jiným druhům ovoce a častěji kontrolovat průchodnost sítka.
Více: Co je důležité při výběru odšťavňovače?
Zdroj: TZ Orava, www.orava.cz