Tipněte si: Které potraviny jíme více a méně než před 70 lety?

31. 1. 2020

Sdílet

Jak se během desítek let proměnil český jídelníček? Některé druhy potravin byly drahé, jiné svého času vůbec nebyly k mání. Pak jsou potraviny, které byly a jsou v nabídce stále, ale jejich spotřeba se významně změnila. Nabízíme 13 potravin a data o jejich spotřebě v letech 1950 a 2018.

Na spotřebu potravin během uplynulých zhruba sedmdesáti let měla vliv řada faktorů. Ať již socioekonomické, jako jsou ceny potravin či kupní síla obyvatelstva, tak pestřejší nabídka potravin na trhu a v neposlední řadě také změna stravovacích návyků a životního stylu.

Ministerstvo zemědělství ve svém zpravodaji přineslo srovnání spotřeby vybraných potravin. Zkusíte odhadnout, jak jsme na tom oproti roku 1950 v konzumaci ovoce a zeleniny, a speciálně brambor, rýže, těstovin a chleba, luštěnin, masa, vajec? Pijeme více mléka, nebo vína? Holdujeme cukru a pivu více než naši prarodiče?

13 potravin: Tipněte si – které jíme více a méně než před 70 lety?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).