Zpestřete svoje krabičky či sáčky se svačinou. Recepty připravili odborníci Akademie kvality, projektu ministerstva zemědělství a Státního zemědělského intervenčního fondu na podporu kvalitních potravin.
Zeleninová kapsa
Kapsy plné sezónní zeleniny. Mohou to být například čerstvá rajčata, okurky, paprika, salát a červená cibule, jako v uvedeném receptu. Ale lze použít v podstatě jakoukoli oblíbenou zeleninu v různých kombinacích.
Suroviny na 5 porcí:
Na placky:
- 500 g hladké mouky
- 100 ml slunečnicového oleje
- 280 ml horké vody
- 1 lžička soli
Na náplň:
- ½ ledového salátu
- 3 velká rajčata
- ½ salátové okurky
- 1 žlutá paprika
- 1 červená cibule
- 150 g přírodního čerstvého sýra
Na zálivku:
- 150 ml bílého jogurtu
- sůl
- pepř
Prosetou mouku smíchejte s olejem, špetkou soli a horkou vodou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které následně rozdělte na 5 kuliček. Z těch vyválejte pravidelné kruhy. Placky pečte nasucho a prudce na rozpálené pánvi zhruba 45 sekund z každé strany. Poté vložte mezi utěrky, aby placky neztvrdly.
Bílý jogurt opepřete a osolte. Zeleninu a sýr si nakrájejte dle libosti, poklaďte obojí na placky, zakápněte jogurtem a pevně zarolujte.
Bramborový koláč
Brambory představují surovinu, ze které je možné připravit snad cokoliv. Zde jsou v kombinaci s listovým těstem. Díky tomu, že je poměrně tučné, skvěle doplňuje brambory, které jsou téměř bez tuku. Přesto z nich získáte dostatek energie a velké množství minerálů, vitamínů i bílkovin. Pokrm provoní třeba snítky rozmarýnu nebo jiné bylinky.
Suroviny na 8 porcí:
- 1 listové těsto
- 4 velké brambory
- 150 g polotučného tvarohu
- 100 g tvrdého sýra
- 1 vejce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- hrst čerstvého rozmarýnu
Troubu předehřejte na 170 °C. Tvaroh smíchejte s nastrouhaným sýrem a osolte a opepřete. Těsto si rozložte na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohovou směsí a poklaďte na brambory nakrájené na tenké plátky. Pomašlujte vejcem a dejte péct na cca 25 minut.
Podávejte zasypané čerstvým posekaným rozmarýnem.
Bramborové špízy
Představují jednoduchou, lehkou a plnohodnotnou verzi svačiny či oběda „s sebou“. Tento recept se kromě brambor skládá také z cherry rajčat, tvrdého sýra a bazalky. Ocení ho vegetariáni a ti, kteří si přejí odlehčit jídelníček a současně si taky pochutnat.
Suroviny na 4–8 porcí:
- 8 raných brambor
- 150 g oblíbeného tvrdého sýra
- 200 g cherry rajčat
- hrst čerstvé bazalky
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Brambory uvařte ve slupce a nakrájejte na tlustší kolečka. Sýr si nakrájejte na silnější plátky a rajčata na půlky. Napichujte na párátka a dozdobte listy bazalky. Zakápněte olivovým olejem, dle chuti osolte a opepřete.
Vyzkoušejte také tipy na „jídla s sebou“ od Zdravé 5 (projektu Nadačního fondu Albert).