To bude ale zřejmě jen tím, že se v okolí vašeho otevřeného mléka (u vás doma) prostě ty správné bakterie nevyskutují. Případně je tam přemíra neprospěšných baktérií (to by se vám ale mělo rychle kazit i každé otevřené mléko).
Já když nechám mléko otebřené tak klasicky "nabřáskne". Ale je pravda, že celé roky jsem dělal vlstní kefíry, jogurty a zakysaná mléka.
Také dělávám kváskový chléb. Tyto bakterie nemají na mléko vliv, ale věřte že i ten kvásek se zakládá o poznání snadněji dnes než před dvěma lety. Prostě ty bakterie v okolí (a zřejmě i ve vás) neviditekně stále přetrvávají.
Podobně můžete pozorovat například i kolonizaci pařezů a mrtvých stromů dřevokaznými houbami.
P.S.
Osobně dlouhodobě uchovávm potraviny zejména sušením a kvašením, v menší míře zavařováním a cukrem/solí.