Med od včelaře neprochází žádnou laboratorní kontrolou. Ve špatném roce jako je letošní (ale ani v dobrém roce to není výjimkou) se včely běžně přikrmují cukrem a med tím ztrácí právě ty cenné vlastnosti, které mu dává květový nektar. Zrovna letos bych dal přednost medu, který prošel aspoň tou laboratorní kontrolou.
Přesto oceňuji informaci o tom, co se skrývá za formulací "med z tropických oblastí" - dosud jsem si lámal hlavu nad tím, jestli to může znamenat riziko většího podílu jedovatých nektarů.
Já tedy myslím, že ty o medu víš kulový. Med kupuji celý život, poslední roky už vůbec nepoužívám cukr, ale mluvit o medu jako o "produktu za celý rok" se prostě nedá.
Med musíš členit podle toho co zrovna kvete a jak včelař med sbírá (což má určitá pravidla - letos bude zlobit vysoká vlhkost a včalři už budou potřebovat med odebrat ale nepůjde to protože včely musí napřed vlhkost snížit).
Každý včelař bude mít prostě jiné medy. Nelze mluvit globálně.
Třeba na Moravě bude letos jako "bonus", že bude málo řepky a ovocných stromů, pokud byly volné medníky bude dost akátu a snad nakonec i lípy. Pak záleží kde co kvete (je to čím dál horší - vojtěška a podobné pícniny nikde, lučních květů také málo), slunečnice a lesních stromů bude myslím stejně jako jindy. Problém bude ta vlhkost, ale pokud odebereš od včelaře med s větší vlhkostí k okamžité spotřebě, tak zkvasit nestihne.
Ty jsi včelař? Já ano.
Včely dostatečně přikrmím cukrem na zimu. Na jaře když včely nosí nasadím medníky se soušemi (s prázdnými vystavěnými plásty) a s mezistěnami (základ plástu, který včely dostaví). Tedy žádný cukr v nich není. V době nasazených medníku včely nepřikrmuji. Kdyby včely neměly co sbírat, tak jim nebudu dávat medníky, že pane odborníku. Leda že bych byl podvodník, záměrně nasadil medníky a začal valit do včel cukr ať je víc medu. Ale mám svou čest. A navíc nejsem žádný velkovčelař. Většina medu je pro spotřebu v rodině. Nebudu přece šidit med sám pro sebe a rodinu.
Před rokem jsem měl tu čest ochutnan med z obchoďáku - český výrobek (byl tam uveden nějaký výrovbce). Musím uznat, opravdu to chutnalo jako výrobek toho výrobce a ne jako med od včel. Měla by se spřísnit legislativa a takové podvodníky tvrdě pokutovat. Tak, aby to bylo pro jejich podvodné jednání likvidační a nevyplatilo se jim podvádět.
A nebyl by řešením zákaz odfiltrovávání pylu aby se to mohlo nazývat ještě med? Anebo zavést 2 kategorie, včelí med (nefiltrovaný) a např. zpracovaný med, kde by bylo všechno ostatní.
Když má EU snahu regulovat kde co (např snahha o křivost banánů a okurek a s takovým gustem si smlsla na tuzemském rumu a pomazánkovém máslu; přitom rozdíl mezi máslem a pomazánkovým máslem je asi jako mezi aktem a pietním aktem), tak tohle by opravdu byla ochrana spotřebitele před klamáním.
Jo já zapoměl, tohle by opravdu mohlo mít pro zákazníky smysl.
I když, proč se vzrušuji, stejně beru med přímo od včelaře.
Nejde jen o to, ze dovozem cinskeho medu a jeho michanim s kdecim a malym mnozstvim ceskeho medu, aby se mohlo rici, ze je zdejsi, vznika hnus. Jde take o to, ze ti, kteri chteji prodavat opravdovy med, budou mit problemy, protoze si ho nebudou moci dovolit prodat tak levne, jako tem ausus ze supermarketu. Takze aby nam nakonec nevymreli vcelari, protoze cesky zakaznik sni cokoliv, hlavne kdyz je to levne a jeste lepe ve sleve. Staci, ze vymiraji vcely.
Je tu ještě jeden problém z pohledu včelaře o kterém se nemluví. A to je mor včelího plodu. Výzkumný ústav včelařský, testoval medy z Číny, Artentiny a obecně "zemí mimo EU" a zjsitil asi v 70% melů spóry tohoto onemocnění. Bohužel na mor včelího plodu EU med nekontroluje. Takže pak stačí aby někdo sklenici Teco medu nechal na okně, pár místních včel si trochu uloupilo a včelaři v okruhu 5 kilometrů pálí to co za celý život vybudovali. Je to hnus EU své ovčany akorát buzeruje, ale nechrání!