Tipy již prosím neposílejte, výsledky a vítěze najdete ZDE.
Děkujeme vám také za vaše komentáře, které nás pobaví a často také v duchu přenesou zpět do školní jídelny. Z vašich poznámek vyplývá, že skutečně právě tam se zrodily ty největší nenávisti.
Upozorňujeme, že v žebříčku jsou zahrnuta pouze jídla, která jste nám poslali na e-mailovou adresu soutěže, a nikoli ta, o kterých píšete do diskuze pod článkem.
Tyto názory vítáme, ale pokud chcete, aby váš favorit měl šanci na dobré umístění (a vy na výhru kuchařky), pošlete nám je prosím i prostřednictvím e-mailu na adresu soutez@vitalia.cz.
Přiznávám, že jeden ze zaslaných tipů mi činil potíže. Netušila jsem totiž, co je to přívarek. Hledala jsem, a na internetu – kromě vášnivé diskuse na toto téma – našla: Že nevíte, co je to přívarek? A co takové typicky české jídlo: vepřo-knedlo-zelo?! Vepřo je maso, knedlo je příloha a zelo je co? Aha! Fajn, jen pořád nevím, zelo je co? Dobře, přívarek, a česky?
Napsali jste nám:
- Absolutně nechápu tu zvrácenost snažit se připravit rostlinnou stravu tak, aby vypadala a chutnala jako strava živočišná. Tedy sója upravená jako maso, sójové „mléko“, sójový „sýr“… No, řekněte, napadlo by někdy někoho mimo psychiatrický ústav snažit se připravit maso tak, aby vypadalo a chutnalo jako fazole?
- Mým kandidátem je slanina – ne že bych ji neměl rád, ale kuchaři ji rvou všude a všechno to pak chutná po slanině anebo sýru…
- Dršťková polévka. Nepozřu ani na břehu Hádu…
- Plíčka. Jediné jídlo, které už po přípravě vypadá jako kočičí zvratky.
- Prorostlé maso – není to konkrétní jídlo, ale fakt nechápu, co kdo vidí na žvýkání šlach a jiných zbytků. Z toho důvodu si nikdy nedávám guláš v hospodě.
- Dobré jídlo je dobré, ať už se jedná o masité nebo vegetariánské jídlo.
- Dobré vegetariánské jídlo by mělo jít svou cestou, nesnažit se napodobovat masitá jídla, aspoň ne za každou cenu.
- Na jídlo se musí člověk těšit, užít si ho, a ne ho jen „přežít“.
O vaši (ne)přízeň se zatím ucházejí
Zde jsou dosavadní kandidáti v abecedním pořadí. Prozatím záměrně neuvádíme pořadí a počet hlasů, nechceme vás ovlivňovat, jen prozradíme, že mezi horké favority nyní patří plíčky, dršťková polívka, boršč, koprová a rajská omáčka.
Seznam není konečný, pošlete nám váš tip!
boršč |
buchtičky se šodó |
drožďová pomazánka |
dršťková polívka |
dušený lilek |
guláš |
koprová omáčka |
křen |
křenová omáčka |
kyselo |
ledvinky s rýží a hnědou omáčkou |
maso |
mléko |
mořské plody a podobné příšerky |
mozeček |
nudle s mákem |
okurková omáčka |
plíčky |
prejt |
přívarky |
pudink |
rajská omáčka |
rajská polévka |
rybí filé |
rýžový nákyp |
sladká zadělávaná rýže |
slanina |
škraloup ze svařeného mléka |
škubánky s mákem |
tučné, prorostlé maso |
vařené brambory |
Pomozte nám sestavit TOP TEN nejméně oblíbených jídel
Napište nám na adresu soutez@vitalia.cz, který pokrm je pro vás ten nejhůře stravitelný (i když je uvařený, jak má být; nemáme na mysli jídla prostě jen nepovedená), který byste nejedli ani za nic, nebo jen v krajním případě (ne každý je hrdina a odmítne specialitu od tchyně).
Z došlých tipů sestavíme žebříček a vylosujeme tři výherce, kteří od nás dostanou výtisk Vegetariánské kuchařky po česku. Podle ní si jistě uvaříte jídlo, které vám chutnat bude, i když třeba nejste vegetariáni (vyzkoušeno na vlastní chuťové buňky).