Prosím, rozlišujte, zda se jedná o správný ukrajinský (ruský, litevský, ...) boršč nebo o parodii z našich hospod, která se nazývá "boršč", ale s tím pravým nemá nic společného. Boršče jsou různé, ale vždy jsou červené díky červené řepě a nezahušťují se moukou. A samozřejmě na ně patří lžíce kysané smetany, nikdy ne sladká šlehačka.
mezi normálními lidmi a těmi z velkoměsta.Když někdo napíše že - citace "•Prorostlé maso – není to konkrétní jídlo, ale fakt nechápu, co kdo vidí na žvýkání šlach a jiných zbytků. Z toho důvodu si nikdy nedávám guláš v hospodě",pak žije v místech,kde se to praktikuje.Ale já prošel jako kuchař řadou míst a nikde jsme zbytky do jídel nedávali.To by bylo pod mojí důstojnost.O takových nesmyskech mluví různí "takykuchaři" v televizi.Ale je pravdou,že někteří šéfové požadují rvát do všeho kečup, sypat to sýrem a nahoru dát pomeranč.Třeba taková topinka s ďábelskou směsí - tam patří křen a feferonka a ne sýr , tatarka a nahoru ten pomeranč.Tací si myslí,že jsou světoví a přitom jen kazí jídlo.
A co si v hospodě nedávám - smažená jídla,která projdou friťákem ,kde skutečně bývá místo oleje humus.
A do putyky,kolem které se šíří pach onoho přepáleného oleje,raději ať nikdo nechodí.Ono stejně je někdy dobré,pokud to jde,podívat se na okolí návštěvou plánované restaurace.A jak kolem,tak i uvnitř.
Myslim ze tato anketa je do znacne miry nesmyslna.
Micha dve naprosto nesouvisejici veci
- spatne pripravena jidla
- psychicke bloky jednotlivcu, vesmes zpusobene spatnou zkusenosti, nebo nezvyklosti pokrmu
- a teprve nakonec chutove preference lidi
Rozumim tomu proc nekdo nema rad jidlo ktere mu zosklivila skolni jidelna v 80tych letech - nicmene ja sam dnes s radosti jim jidla ktera mi tehdy nechutnala - ovsem jenom v podnicich kde opravdu vari a ne jenom frituji.
Kolem r.1985 mi v jednom nejmenovanem podniku misto palacinek prinesli omeletu pokydanou marmeladou.. znamena to snad ze bych mel rikat ze nemam rad palacinky?
PS: take nechapu jak muze byt na seznamu borsc, takova dobrota!!
Dobrý den, chuť a nechuť jsou vyloženě subjektivní záležitosti a způsob, kterým jsme se k nim dopracovali, bude v konkrétních případech značně rozdílný.
Nemáme ambice zjistit, které jídlo je nejméně dobré, protože to prostě nejde, jen zjiš´tujeme, které je nejméně oblíbené (a jak uvádíme v zadání, je přitom správně připravené). To, že se současně ukazuje i to, odkud naše případná nechuť k nějakému pokrmu pramení, bereme jako zajímavost navíc.
No a boršč je v seznamu prostě proto, že ho tam čtenáři nominovali. Což vám (ani mně) samozřejmě nebrání si na něm dál pochutnávat.
Prívarok je odporný počin slovenské kuchyně, který jsem byl na základce vždy nucen odnést zpět v téměř neporušeném stavu.. Většinou jde o takovou tu kyselou omáčku buď se zelenými fazolkami, bramborami, fazolemi, dýní, atd. Na to buď hnusná sekačka, nebo tlustý párek. Takto si jídlo doopravdy nepředstavuji. Ještě teď po 13 letech od ukončení ZŠ Moskovská 2, BB, SK se mi zvedá žadulek!!! Ale tam stálo všechno jídlo za starou bačkoru :D...
- Buchtičky s krémem (šódó) - děs a hrůza
- Plíčka nebo jakýkoliv "pajšl" na smetaně
- Dršťková polévka
- Maso a kolínka (studená, slepená - jinak mám těstoviny velice rád)
Taky se mi nelíbí prošpekované maso, nemám rád chuť slaniny,
a zapékání jídel eidamem.
Naopak mám rád (někdo se bude divit) dušenou kapustu, luštěniny, ty jsou super. A vůbec obecně kombinace maso-zelenina (třeba maso po srbsku) i hrášek s mrkví ujde, i když není nějoblíbenější.
Jinak ale obecně nemusím klasickou čskou kuchyni - knedlíky na posledním místě, včetně ovocných plněných.