Dobrý den, dag je deko, jak jsem se dozvěděla od našeho korektora: „...zkratka dkg (která byla původně v receptu použita) se velice běžně užívá, ale není správně. Základní jednotka
je gram (zkratka g), předpona pro desetinásobek je da, nikoli dk, jak se
uvádí třeba i na Wiki: https://cs.wikipedia.org/wiki/Deka. Jednotka dkg se už dnes, alespoň ve vědecké komunitě, prý považuje za zastaralou...“ Tudíž dag. Osobně jsem také zvyklá na dkg a dag jsem neznala. Každopádně raději budeme používat gramy, at je to jasné)) Děkujeme za upozornění, zdravím a ať se Vám lívance povedou v jakékoli jednotce)) LK, Vitalia.cz
Zkušené kuchaře instrukce typu "necháme vzejít droždí" ... "všechny suroviny řádně smícháme", určitě nezaskočí, ale měl jsem fakt problém, jak kvasnice vůbec rozmíchat, aby v mléce nezůstávaly plavat nekooperativně v hrudkách. Přitom to šlo Jednoduše: rozdrobené kvasnice míchat v šálku cca 1:1 s krystalickým cukrem. Krystaly pomůžou rozmělnit všechny hrudky, a když se kvasnice pustí do cukru, tak se z toho třením lžičkou vytvoří hladká pasta. Tu už je snadné naředit trochu teplého mléka a nechat vzejít kvásek.
Vlastní kynutí sice trvá dlouho a není to na rychlou snídani, ale nadýchané lívance stojí za to.