Názory k článku Tradiční odrůdy jablek v supermarketu nenajdete

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 11. 2018 16:14

    KarelE

    Já mám s českými jablky ze supermarketu ještě horší zkušenosti. Nejen že nevydrží do jara, ony nevydrží ani týden. Už druhý den se na nich objeví velké hnědé skvrny, které je potřeba vykrájet. Třetí den už plesniví bubák i stopka. A pokud jablka rozkrojíte, tak ono jich bude pár lesnivých uvnitř už z obchodu.

    Musíte si pomoci tím, že jablka dáte do lednice. Sice jsou pak bez vůně a mdlé chuti, jenže on je měl v lednici už supermarket, takže se tím vlastně už o moc víc nezkazí.

    V tomhle mají jablka z dovozu trochu navrch. Jsou sice drahá, ale vydrží. Česká jsou sice trochu levnější, ale vypadají, že to buď už byla padančata, nebo že je vezli v pytlech a na korbě náklaďáku pořádně omlátili. Pak ještě pořádně namočit aby se dobře plesnivělo a do regálu sypat z metrové výšky. No a někdy "v akci" narazíte na materiál, který vypadá jak ze zmrazeného polotovaru. Půlku toho vykrájíte, vůně žádná, chuť nic moc. Ale aspoň že je to sladké, člověk ušetří na cukru. Když si chce pochutnat, tak holt musí na štrůdl sehnat od známých ze zahrady nebo zajít do "bioobchodu".

    A pak se odborníci diví, že prodeje jablek rok od roku klesají.

  • 22. 11. 2018 12:11

    martinpoljak

    Tak nějak. A najít dnes třeba někoho, kdo alespoň zhruba tuší, jak chutnají normální kvalitní křížaly, to už je ze stejného důvodu vůbec výkon.

  • 25. 11. 2018 14:36

    Patrik Chrz

    Bohužel jsme se od doby minulého režimu nezlepšili v jedné zásadní věci. Umíme vymyslet, umíme vyrobit, ale neumíme prodat.

    O tom, že český česnek má jiné (netvrdil bych, že vždy lepší, pro některé způsoby použití je vhodnější jiný) vlastnosti, než španělský nebo francouzský, se začalo mluvit až v momentě, kdy z obchodů téměř zmizel.

    Vyrukovali jsme s mlékomaty, ale naprosto jsme nebyli schopni využít jejich potenciál. Každá ta "krabice" má několik metrů čtverečních reklamní plochy - NEVYUŽITO! Automaty nebraly karty, často neuměly ani měnit drobné, odběr možný jen 0,5 l nebo litr,... No, tak prakticky zmizely z trhu.

    Teď jablka. Přiznám se, že na jablka moc nejsem, ale možná i proto, že jsem nenarazil na tu správnou odrůdu. Teď se dozvím, že už téměř nepěstovaná odrůda je nejlepší. Zase až v momentě, kdy zmizí z trhu. Tak k čemu tedy máme ty farmářské trhy, kde se prodává prakticky to samé, jako v hyper-super, jen za o půlku i více vyšší cenu?

    Dokud pěstitelé nepochopí, že bez marketingu (dobře) neprodají, tak se situace nezmění.

  • 29. 11. 2018 23:13

    vdx

    Zajímavé, já se naopak intenzívně snažím vybírat vždy ty nejmenší kusy ať už jde o jablka, rajčata, papriky atd. Malý kus je efektivní, nezůstanou pak rozkrojené, nedojedené zbytky a navíc v nich je méně chemie, hlavně dusíku. A líp se vejdou do tašky.

    Druhá věc je v tom, že velké kusy jsou většinou plné vody a hned zkazí. Ručně nasbíraná malá jablka naopak vydrží v suchu a chladu v pohodě třeba i půl roku.

    Celkově myslím, že lidi co mají tendenci kupovat velké kusy jsou vycepovaní reklamami a supermarketovým stylem, jsou to takové řetězci a distributory řízené ovce započtené do kalkulací. Jsou to korporace, které vytvářejí prostřednictvím médií (reklam) módu a to je pro běžného konzumenta autorita. Podobná situace je v obalech, tady se zase hraje na pohodlí, náklady na jednorázové odpady zaplatí obce a stát tj. v podstatě všichni.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).