Zajímavé, já se naopak intenzívně snažím vybírat vždy ty nejmenší kusy ať už jde o jablka, rajčata, papriky atd. Malý kus je efektivní, nezůstanou pak rozkrojené, nedojedené zbytky a navíc v nich je méně chemie, hlavně dusíku. A líp se vejdou do tašky.
Druhá věc je v tom, že velké kusy jsou většinou plné vody a hned zkazí. Ručně nasbíraná malá jablka naopak vydrží v suchu a chladu v pohodě třeba i půl roku.
Celkově myslím, že lidi co mají tendenci kupovat velké kusy jsou vycepovaní reklamami a supermarketovým stylem, jsou to takové řetězci a distributory řízené ovce započtené do kalkulací. Jsou to korporace, které vytvářejí prostřednictvím médií (reklam) módu a to je pro běžného konzumenta autorita. Podobná situace je v obalech, tady se zase hraje na pohodlí, náklady na jednorázové odpady zaplatí obce a stát tj. v podstatě všichni.