Tři ze šesti burčáků jsou falšované

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Burčák je na každém rohu, proto i inspektoři vyrazili do ulic. Zkontrolovali 472 prodejních míst, odebrali 53 vzorků a mají první výsledky kontrol. Nejsou příliš povzbudivé.

Kdo by odolal, prodává se na každém roku, nestojí mnoho a chutná. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) proto i v letošní sezóně začala kontrolovat prodeje burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM). Zkontrolovala celkem 472 prodejních míst. U většiny kontrol inspekce provedla – kromě standardní kontroly průvodní dokumentace a hygieny prodeje – senzorická hodnocení nabízeného sortimentu. Na jeho základě SZPI v 53 případech přistoupila k odběru vzorku pro analýzu v laboratoři.

3 ze 6 zkontrolovaných burčáků jsou falšované
Autor: Isifa.cz/MAFRA/Anna Vavríková

Kontrola burčáku zatím ukázala na polovinu falšovaných vzorků

Tři vzorky ze šesti jsou falšované

Rozbor byl dosud ukončen u šesti vzorků. Tři vzorky byly vyhodnoceny jako nevyhovující, analýza zde prokázala přítomnost syntetických barviv azorubin, indigotin, ponceau 4R a žluť SY, u dalšího vzorku rozbor prokázal nadlimitní obsah etanolu z přidaného cukru. Nevyhovující hodnoty u uvedených parametrů jsou považovány za důkaz falšování. Inspekce dále zjistila nižší než požadovaný objem alkoholu u vzorku, který neprošel nezbytným stádiem kvasu, zde se jedná o jakostní vadu.

Burčák se dle vinařského zákona smí prodávat jen od 1. 8. do 30. 11., s podmínkou, že se jedná o hrozny s původem z ČR.

S prodejci nevyhovujících vzorků SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce. Inspekce bude pokračovat v odběrech vzorků burčáku a ČZHM do konce prodejní sezóny.

Burčák obsahuje řadu výživných látek:

  • kvasinky – tedy bílkovinné látky
  • thiamin (jeden z vitaminů skupiny B)
  • kyselinu nikotinovou a nikotinamid, které zabraňují nervovým a kožním poruchám
  • kyselinu pantotenovou, jež chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí

Výsledky analýz dalších desítek odebraných vzorků inspekce zveřejní v následujících týdnech, laboratorní metoda vyžaduje přirozené prokvašení burčáku a ČZHM po dobu minimálně 4 – 6 týdnů.

Přehled analyzovaných vzorků burčáku a ČZHM k 8. 10. 2013

Pozn.: SZPI odebírala vzorky u prodejců (kontrolovaná osoba). Údaj o výrobci, resp. dodavateli byl zjištěn z dokladů předložených prodejci během kontroly.

Místo kontroly

Výrobce

Dodavatel

Země původu

Vyhovuje / nevyhovuje ve sledovaných parametrech

Důvod nevyhovění

PLACECOM s.r.o., mobilní stánek v blízkosti  – Budějovická 1008, 25242 Jesenice u Prahy

výrobce nebyl řádně doložen

VINAŘSTVÍ SEDLEC s.r.o., BRNO, BAYEROVA 8, 602 00, IČ:26971658

Maďarsko

NEVYHOVUJE

Zjištěna přítomnost syntetických barviv: azorubin (E122), indigotin (E132), ponceau 4R (E124),
žluť SY (E110).

Vinařství Sádek s.r.o., Spojovací 1345, 67401 Střítež

Vinařství Sádek, s.r.o. Kojetice na Moravě

Vinařství Sádek, s.r.o. Kojetice na Moravě

Slovensko

vyhovuje

České vinařství Chrámce s.r.o., Chrámce čp. 32 43401 Chrámce 

České vinařství Chrámce s.r.o., Chrámce čp. 32 43401 Chrámce 

dodavatel hroznové šťávy: Miroslav Jagoš

Slovácká 260, 69611 Mutěnice

Maďarsko

vyhovuje

VELBUR s.r.o., Kabátnická 1701/4

43401 Most (stánek před OD Kaufland)

Rodinné vinařství Jedlička a Novák

Bořetice a.s., Masarykova 439/9, 60200 Brno

VELBUR s.r.o., Preslova 1266/11

15000 Praha 5

ČR

NEVYHOVUJE

Skutečný obsah alkoholu nižší než 0,2% obj., (ČZHM musí obsahovat min.1% skutečného obsahu alkoholu).

Božena Vašková, stánek OZ, tržnice POHOŘELEC, 60200 Brno 

Marie Rozková, Jezeřany-Maršovice 238

Marie Rozková, Jezeřany-Maršovice 238

Slovensko

NEVYHOVUJE

Zjištěn ethanol z přidaného cukru v množství 4,62% (limit max.2%).

Roman Krejčí, Nádražní 35, 73921 Paskov

stáčírna: Vinospol, spol. s r.o., Údolní 1076, 696 11, Mutěnice DIČ: CZ26942607

Vinospol, spol. s r.o., Údolní 1076, 696 11, Mutěnice, IČ: 26942607

Itálie

vyhovuje

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).