Proč není možné kontrolovat výrobek už při uvedení na trh? Co by nebylo testováno a schváleno, to by se prostě na regálech neobjevilo. Po schválení by byla vystavena příslušná norma a té by se výrobek musel držet, výraznější odchylka by znamenala okamžité stažení z trhu a těžkou pokutu. Žádné manipulace se složením, žádné "nové receptury", žádné změny objemu či hmotnosti - jakákoliv "inovace" by znamenala nové schvalování.
Jistě, zastánci volné ruky trhu (a dovozci denaturovaných organických sloučenin z Polska) by pískali jak protržený měch. Ale ruku na srdce - když je možné takto testovat a schvalovat léky, nebylo by totéž žádoucí i u potravin?
jako pravicak a odpurce regulace a priznivce ruky trhu rikam ANO. zdravi musi nejakym zpusobem trochu resit i stat. a o co jineho nez o zdravi jde v pripade potravin? kdo ma furt cist ty maly blesky aby nakonec zjistil ze to maslo "je z EU" a tudiz nepozivatelny hnus. aspon ze uz nesmi plastova nahrazka syra byt mezi syry ale oddelene. poprve jsem se seredne zmylil.
...asi prave proto, ze leky jsou leky a potraviny potraviny. Predstav si, jak by asi musel narust urad, ktery by mel pred uvedenim na trh schvalovat veskere planovane potraviny (nektere ve vice verzich, na vice pokusu) apod. Zavazna pravidla uz jsou, tak proc proste nezustat u toho, ze je vsichni maji dodrzet a pokud nedodrzi, bude potrestan? A ty tresty at jsou klidne vetsi...kazdy michac dzusu ma moznost proverit si, co ma v koncentratu...
Proč? Když chci uvést na trh výrobek pro děti, sám musím zaplatit certifikaci a k výrobku vydávat prohlášení o shodě.
Tady není žádný důvod pro cokoliv jiného. "Vyrobím potravinu" (hnusný termín), dám certifikovat jako džus, máslo atd.+potvrzené složení, dostanu štempl a přesně podle této receptury dál vyrábím a prodávám. Odchylky povoleny jen v rozmezí +-x%
je nesmysl to kontrolovat při vstupu na trh, je třeba namátkou kontrolvoat non-stop, vyroba se muze po pocatecni kontrole zmenit.. co vsak je treba, jsou prisne tresty, v cine za otravene potraviny popravuji, u nas skoro neslysime, ze by alespon tu firmu nekdo nechal zavrit vct. prodejcu, kteri zamerne ne omylem prodavaji plisnemi napadene, zhnile a jine veci prakticky po cely rok.. to je jednoznacne nakupovanim hnoje z kategorie hnuj A+ a ne nahodnymi problemy, coz se vzdy muze stat.
proc by se melo proboha vse schvalovat? je jasna vyhlaska, ze dzus = 100% ovoce, nektar nejmene 25% ovoce, sunka nejmene 95% masa atd. atd. pak staci jen vzit pri kontrole z regalu nektar a pokud je podil mensi nez ve vyhlasce sup 500k-2M flastr a opakovane udelat na vyrobek co podvadel behem nasledujicich nekolika mesicu dalsi kontroly. ono uplne staci co je ted, jen to chce mastny pentle aby to vyrobce/dovozce/distributora stiplo a pekne opakovane.
i prodejce! hlavne prodejce, to jsou ti kdo na nekvalitu tlaci neustalym stupnovanim az vydiranim vyrobcu ... treba ted v tescu ryze: nakupni cena tohoto druhu a mnozstvi 5 kc se prodavala za 45 Kc.. to je marze tesca ! Jestli takhle to vypada u ostatnich komodit, tak se pak nedivme, kde je ta kvalita.. a nebojme se, ze by si obchodnici nedokazaly vynutit na dodavatelych dodrzovani kvality, kdyby chteli... oni dokazou divy, jen se musi chtit a chce se, kdyz hrozi kurevska pokuta a pri opakovani tehoz uzavreni podniku
Ale to by vůbec nic neřešilo. Jak si představuješ to „…musel držek, okamžitá odchylka…“ Stejně by někdo musel kontrolovat, zda dodávají to co se testovalo. Žádná změna proti dnešku. Akorát by přibyly zbytečné kontroly všech na začátku. Už dnes je předepsáno co který výrobek musí splňovat, proč by se měla vystavovat nějaká nová norma na každý výrobek zvlášť?
U těch léků je to trochu jinak. Rozsáhlými testy prochází jen nové léky. U generických léku se jen prokáže jejich ekvivalence s již schváleným lékem. A přeci jen léky jsou něco trochu jiného, než běžné jídlo.
Jenze pri tomhle postupu by potraviny staly tak dvojnasobek dnesni ceny. Predstavte si, jak se musi schvalovat veskery prodavany sortiment. A nekdo to zaplatit musi a ten nekdo budete vy.
Tohle by asi tezko slo. Co ale jde je udelovat pokuty takove, aby to vyrobce/distributor pocitil a nedelal si z toho soufky. Podvadeni musi byt financne nevyhodne, jinak nezmizi.
situace u nás je tak tristní, že pokud mají situaci zmapovánu, tak musí kontrolovat prakticky všechno a pakliže vidím, že se máloco mění k lepšímu, tak to asi zase tak moc nekontrolují.. takže řeči o tom, že situace není tak tristní jak to vypadá mě tedy rozhodně neuklidňují, protože já nevím jak pan šéfík inspekce, ale já jím každý den a proto se s nekvalitou potravin téměř denně také setkávám
podle mě je naopak situace daleko závažnější, než jak to na první pohled vypadá už z principu, že ne všechny jedy jsou vydávány jako zdraví škodlivé, viz. např. aspartam
To je začarovaný kruh, lidi stejně kupují jen ty nejlevnější sra*ky a ječí, že chtějí lepší zboží za málo peněz a těch pár, co chtějí kvalitu si holt musí připlatit, protože se toho tolik neprodá a výrobci musí nějak vydělávat. Z toho pak plyne, že začnou produkty šidit, aby mohli snížit i ceny a z toho dál pak to, že kupujeme sra*ky nakonec všichni za různé ceny :-D kdo je ale na vině? Všichni rovným dílem a o inspektorech nemluvě-ti mají peníze buď za to,že šlapou po výrobcích a nebo od nich za to, že je nechají být. Problém není v trhu, ale jako vždy jen v lidské povaze. A taky tu figuruje lenost. Proč mám třeba řešit džus, když si ho můžu sama vymačkat atd.? Tak buď plaťte,když se vám nechce, nebo nebrečte a poraďte si jinak. ;-)