Tržnice SAPA se stává poměrně častou zastávkou Policie ČR, Celní správy a Státní veterinární správy. Mnohokrát už v samotném areálu v Praze našli závady, které se jen tak nevidí. Za všechny jmenujme tu asi vůbec nejhorší, kdy inspektoři našli nelegální porážku kachen přímo v restauraci. Tenkrát situaci komentoval Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI takto: „V jedné z místností zázemí inspektoři ve stísněném prostoru zjistili přítomnost osmi živých kachen, vedle kterých na vzdálenost cca jednoho metru bylo umístěno další vykrvené kachní tělo, a to v těsné blízkosti úložiště pytlů s dřevěným uhlím. Pod dřezem se nacházela velká plastová nádoba se zbytky zeleniny a vnitřností včetně obsahu žaludků.“
Teplota ve vozech atakovala třicet stupňů
Dnes nás Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informovala o další kontrole, která byla zaměřena na přepravu potravin. U celkem tří automobilů inspektoři SZPI zjistili hrubé porušení bezpečnosti při přepravě potravin a zakázali uvádět do oběhu celkem 1733 kg v nich transportovaných potravin, jedná se o následující zjištění:
- Automobil bez chladicího zařízení provozovatele SHIN s.r.o., inspektoři mj. zjistili převoz mražených, originálně balených potravin (např. surimi tyčinky, plněné taštičky a další mražené zboží). Přestože mražené potraviny vyžadují úchovu při teplotně –18°C, provozovatel tyto potraviny přepravoval bez chladicího zařízení. Inspektoři v automobilu naměřili teplotu až +34 °C.
- Automobil bez chladicího zařízení provozovatele PTTAN s.r.o., inspektoři mj. zjistili převoz původně chlazených potravin – exotických bylin a ovoce (např. vodní výhonky, kapao, liči a další chlazené potraviny). Teplota v automobilu přesáhla 28 °C a na potravinách byly patrné smyslové změny – zápach, zapaření a orosení obalů. Inspektoři dále konstatovali, že potraviny nejsou označeny dle požadavků předpisů buď vůbec, nebo nedostatečně.
- Automobil bez chladicího zařízení provozovatele Le Thi Ha, ve kterém inspektoři mj. zjistili převoz tofu při teplotě přesahující 28 °C, navíc s významnými nedostatky v označení (chybějící DMT, hmotnost atd.).
Vzhledem k tomu, že potraviny, u kterých došlo k přerušení teplotního řetězce, nelze považovat za bezpečné, inspektoři předmětné výrobky na místě zakázali uvádět do oběhu. „Nedodržení teplotního řetězce může u potraviny vést k bakteriální kontaminaci, kterou nelze odstranit ani opětovným zchlazením nebo zmražením,“ vysvětluje Pavel Kopřiva. S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.