Po tisíce let je základem tibetské kuchyně tsampa, mouka z praženého ječmene, která má oříškový nádech. Během chvíle si díky ní můžete vykouzlit výživnou svačinu nebo zdravou snídani. Tsampa je vhodná jak pro slaná, tak pro sladká jídla. V Tibetu z ní vyrábějí například i nudle, které dávají do polévky.
Smícháte-li tsampu se solí, vodou a rozpuštěným máslem (případně s dalším kořením dle chuti), můžete si vytvarovat malé knedlíčky jako další možnou přílohu k jídlu. K výhodám patří jednoznačně to, že je již nemusíte dále vařit nebo jinak tepelně upravovat.
Svačina do školy i na výlety
Svačiny do školy. Velké téma mnohých rodičů. Ráno namažete chleba, který se vám odpoledne neporušený vrátí domů společně s hladovým dítětem. Pokud přemýšlíte, čím pečivo nahradit, máme pro vás skvělý tip: tsampa koule. Jejich příprava není vůbec složitá ani časově náročná. Navíc jsou chutné, zdravé a vydatné.
Vzpomínáte na pejska s kočičkou, jak vařili dort? S tsampovými kuličkami to určitě dopadne lépe, nicméně i vy můžete dát do svých kuliček to, co máte rádi.
Například kokos, rozdrcené ořechy, semínka, pokrájené sušené ovoce – skvělé jsou datle, kakao, vanilka, skořice, kardamom, med nebo sirup… Je to jen na vás a na vaší fantazii:
Základní recept na kuličky z tsampy
- Hrnek pražené mouky z ječmene a se všemi dalšími ingrediencemi zalijte vlažnou vodou (případně šťávou nebo džusem), přidejte trochu (cca lžičku) rozpuštěného tuku – může to být máslo, nebo třeba kokosový olej. Vše rukama prohněťte. Výsledná hmota by měla být tak akorát tuhá, aby se z ní daly v dlaních vyválet kuličky. Pokud je příliš řídká, přisypte tsampu, je-li naopak hutná natolik, že těsto nejde spojit, přilijte tekutinu.
- Z těsta uválejte kuličky, případně vytvarujte do menších tyčinek, které ještě můžete obalit v kokosu, sezamu, drcených oříšcích atd. Stejně tak je můžete ozdobit půlkou mandle nebo jiným oříškem.
Galerie: Tsampa – vyzkoušejte originální recepty
Základem je snídaně
O důležitosti prvního jídla dne mluví mnoho výživových poradců. Chutná vydatná snídaně vám může změnit celý den. A tsampa může být u toho. Podívejte se na základní recepty pro sladkou nebo slanou kaši:
Sladká kaše
Příprava kaše se velmi podobá přípravě kuliček, jen je vhodné zalít směs teplým mlékem, případně čajem.
Do misky s tsampou přidáme opět to, co máme rádi: oříšky, tuk, koření, sušené nebo i čerstvé ovoce, med nebo sirup. Promícháme a zalijeme horkým nebo teplým mlékem. Ihned můžeme podávat.
Slaná kaše
Do menší misky dáme tsampu a třeba na kostičky nakrájený sýr s rozmarýnem. Zalijeme horkou vodou nebo čajem a zamícháme. Přidáme olivový olej, olivy, koření dle libosti (sůl, pepř, paprika…). Opět zamícháme a můžeme podávat ozdobené bazalkou.
Ani v přípravě kaše se fantazii meze nekladou, někdo přidává pažitku nebo třeba nasekané kopřivy.
Kde tsampu koupit?
Možná jsme vás nyní nalákali na řadu receptů a vy se ptáte, kde ale tsampu sehnat? Můžete si ji připravit z ječmene, který běžně koupíte v obchodě. Zrna opražte na suché pánvi. Měla by zhnědnout a lehce vonět. Pražený ječmen následně umelte na mouku.
Případně si můžete již hotovou mouku z praženého ječmene zakoupit v některých bezobalových obchodech nebo třeba v e-shopech, které podporují Tibet. V tomto případě si můžete být jisti, že jíte kvalitní celozrnný ječmen z ekologického zemědělství a současně děláte něco i pro zlepšení životních podmínek v indickém Himálaji a Tibetu. „Náš ječmen se praží v Ostravě a pomoc Tibeťanům spočívá v tom, že i díky prodeji tsampy můžeme dělat naše rozvojové projekty na podporu tibetských komunit, aby děti mohly chodit do školy, nomádi žít tradičním životem nebo senioři strávit zimu v teple,“ říká Tomáš Přichystal ze společnosti MOST ProTibet.