Tuňák obsahoval histamin. Tři sta kilogramů filet přijde nazmar

27. 5. 2016

Sdílet

Státní veterinární správa odhalila tuňáka ze Španělska, který obsahoval zvýšené množství histaminu. Ten vám může pěkně zavařit.

Tuňák žlutoploutvý, který k nám zamířil ze Španělska, obsahoval zvýšené množství histaminu. Tato látka může vyústit v celou řadu nepříjemností, jako jsou bolesti hlavy, pokles krevního tlaku nebo kožní vyrážky. Vysoká konzumace histaminu totiž způsobuje pseudoalergii, která se takto projevuje i u lidí, kteří na tuto látku nejsou alergičtí. Tuňáka zadržela Státní veterinární správa (SVS).

Co je to histamin?

Histamin patří mezi tzv. biogenní aminy. Vzniká působením bakterií z aminokyseliny histidinu. V nízkých koncentracích jsou biogenní aminy přirozenou složkou řady potravin. Histamin se vyskytuje v určitém množství přirozeně i v lidském těle. Nadměrný obsah histaminu v potravinách však může způsobit onemocnění, provázené svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. Tuňák patří mezi druhy ryb, u nichž je riziko nadměrného množství nejvyšší. Riziko roste především při nedostatečném zchlazení ulovených ryb, nesprávném skladování či nevhodné tepelné úpravě.

Čtěte k tématu: Po suši můžete prozvracet celou noc. Proč?

Pokuta až padesát milionů

„SVS informaci o přítomnosti závadné ryby na českém trhu obdržela prostřednictvím systému rychlého varování RASFF,“ řekl Petr Pejchal ze SVS.  Při kontrole příjemce v Chrášťanech u Prahy provedené toto pondělí bylo zjištěno, že z více než tří set kilogramů závadné ryby bylo prodáno (v převážné většině registrovaným odběratelům) přes sto osmdesát dva kilogramů výrobku. Distribuci zbývajících filet (přes sto dvacet kilogramů) příjemce pozastavil a označil štítkem „Neexpedovat“. V současné době probíhá stahování produktu od firem, které výrobek odebraly. Za uvedení závadného produktu na trh hrozí pokuta až padesát milionů korun.

Zdroj: SVS

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).