Hlavní navigace

Poruchy rovnováhy se dají léčit, mnohdy trvale. Pomoci může neurolog nebo ORL

Sdílet

Ve světě má tradici, u nás se letos koná poprvé. Řeč je o Týdnu rovnováhy, který má poukázat na to, že s poruchami rovnováhy se pacienti nemusí jen smířit, ale lze je diagnostikovat a léčit. Ideálně v týmu, v němž pracují společně neurologové, otologové a fyzioterapeuti.

První ročník Světového týdne rovnováhy uspořádala pražská Fakultní nemocnice v Motole. Není to náhoda, léčba poruch rovnováhy a závratí tam má letitou tradici a nemocnice zdůrazňuje, že má dobře nastavenou spolupráci mezi pracovišti ORL, rehabilitací a neurologií. Ta je pro řešení potíží s rovnováhou klíčová.

Součástí akce konané od pondělí 16. do soboty 21. září byla tisková konference, den otevřených dveří na vybraných pracovištích, možnost vyzkoušet si na vlastní kůži některé experimenty s rovnováhou i bezplatné konzultace s lékaři. Týden rovnováhy má i odbornou část určenou pro zdravotníky, v rámci které se mohli účastnit třeba kurzu praktické neurootologie nebo vestibulární fyzioterapie, tedy rehabilitace určené lidem s poruchami vnitřního ucha.

V propagaci programu prvního ročníku byla nemocnice zdrženlivá, neboť prostory, kam pozvala veřejnost, mají omezenou kapacitu. Týden rovnováhy proto propagovala a průběžně o něm informuje vesměs na facebookovém profilu Světového týdne rovnováhy 2024. 

Lékaři už plánují druhý ročník

Ten, koho mrzí, že se letos do Motola nejel podívat a poradit, ale nemusí zoufat. Jak avizoval za pořadatele vedoucí Neurootologického centra Jaroslav Jeřábek, za rok osvětovou akci nemocnice zopakuje. 

Kdo má ovšem potíže s rovnováhou, které neustupují nebo mají rychlý, neočekávaný nástup, by tak dlouho vyčkávat neměl. Může se proto i mimo Mezinárodní týden objednat do zdejšího Centra poruchy rovnováhy

Neurootologické centrum Neurologické kliniky 2. LF UK a FN Motol

Objednat se lze prostřednictvím těchto kontaktů:

Prostřednictvím e-mailu neuro.otologie@fnmotol.cz.

Telefonicky na čísle 602 277 121, a to ve středu a ve čtvrtek od 10:00 do 12:00 hodin.

Vedoucí doc. MUDr. Jaroslav Jeřábek, CSc
Vestibulární poradna: vedoucí MUDr. Rudolf Černý, CSc

Pomoc může pacient hledat také prostřednictvím svého obvodního lékaře, ORL speciality nebo neurologa. Podstatné ale je, že poruchy rovnováhy lze řešit a mnohdy i úspěšně a trvale vyléčit.

Kdo by se chtěl o závratích dozvědět více, může si přečíst náš text z roku 2022 s názvem Závratě dokáží o práci připravit i pilota. Jaká je jejich nejčastější příčina a lze je léčit?, jenž vznikl ve spolupráci s přednostou FN Motol Zdeňkem Čadou. Další texty na toto téma připravujeme.

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).