Sváteční bramborový salát dělám jednou do roka a tak je trochu jiný než tradiční podle receptů. Nicméně byla jsem na školách s pamatuji si jak jsme se po vánocích sjeli z celé ČSSR a co salát to jiný. Takže teď ten můj: brambory na salát 2 kila, vařím ve slupce v páře spolu s mrkví, celerem, petrželí a vejci. Když brambory sjedou z vidličky tak je dám na balkon schladnout. Přes noc. Pak je oloupu a nakrájím na cca 1cm široké plátky které protlačím přes kolečko se síťkou. Zeleninu nakrájím na malé kostičky. Přidávám sterilovanou zeleninu na salát alespoň od dvou výrobců. Jen takové množství co je třeba. Lák sliju a ponechám. Pridám cibuli na střední kostky, ne moc najemno. Přidám okurky. Taky aspoň dva výrobce. Jde mi o mnoho vyvážených chutí. Přidám na kostky tvrdý sýr eidam 30%. Ne výrazný, a jen trochu. Přidám sterilovaný hrášek a babby karotku. Přidám vejce na kostky. Přidám lžíci sterilované kukuřice. Přidám gothay, točený salám a jednu klobásu nějakou kuřecí. Nic nevýrazné, ne paprikové, ne uzené. V nádobě smíchám majonézu, tatarku, bílý jogurt, láky z okurek, zeleniny, kukuřice, hrášku, alespoň dvě hořčice plnotučné a lžičku dijonské, sůl a pepř a všechno promíchám tyčovým mixérem. Ochutnám jen jak je to slané. A vjeju to na několikrát do salátu. Vzdy promíchám a podle toho jak se to váže přidávám. Míchám v lavoru, pořádně velká nádoba na míchání. Zbytek láku schovám do lednice a salát zakrytý folií dám chladnout na balkon. Salát dělám 23.12. Ráno 24.12 salát dám domů, zkontrojuji jak se rozležel a jestli nepotřebuje zvlhčit lákem z lednice případně dosolit. Odebereme jen tolik co je třeba na stůl na večeři a zbytek skončí na balkoně. Jistě není to tradiční salát ale já zažil i takový kde to byly jen brambory a cibule a zalité octem. Klidně kritizujte ale já ho nezměním.
Moje mamka razila názor, že do bramborového salátu lze dát skoro vše, tedy mrkev, petržel, celer, nakládané okurky, hrášek, papriku, případně i vejce, kabanos, cibuli a podobně. Samozřejmě se salát doplňuje vývarem a podle chuti trochou kyselého láku třeba z těch okurek. To už je na kuchaři. A všeho přiměřeně, nic kromě brambor nesmí převažovat. Kabanos a majonézu přidávám až v den spotřeby.
Po mamce jsem "zdědil" dvě základní finty, které používám celý život.
1. Brambory loupu hned za tepla, když jsou ještě tak horké, že mám od nich ruce úplně rudé. To proto, že škrob po vychladnutí lepí a loupání jde výrazně hůř. K loupání nepoužívám nůž, ale obrácenou čajovou lžičku.
2. Mrkev vařím zvlášť a vodu mírně přesolím. Mrkev pak není tak sladká.
18. 12. 2019, 16:33 editováno autorem komentáře
Znám nejjednodušší recept - brambory, sterilovaný hrášek a olej.
Ohledně bramborového salátu - neexistuje jediný pravý. Ten nejlepší je ten, který vám chutná a je jedno, co do něj dáváte. Když mě to ještě bavilo, dělal jsem ho z brambor, uvařené mražené zeleniny, vajíček na tvrdo a sterilované okurky. Cibuli jsem dával také, ale nejdříve jsem ji jemně ohřál na másle, jen tak trochu, aby ztratila štiplavost. A olivový olej, sůl a sušenou zeleninu bez glutamátu. Žádný pepř a když už, tak trochu kurkumy kvůli barvě. Majonézu ne, protože pak se dá jíst i teplý (extchán byůl jednou na Vánoce nachlazený a nic studené nechtěl). Kromě toho v chladu vydrží i týden.
18. 12. 2019, 23:11 editováno autorem komentáře
Zkuste to jinak. Brambory se vaří zásadně ve slupce. Cibulku nakrájím velmi drobně a osmažím do zlatova, až hněda. Dávám jí tam docela hodně. Celer povařím v trošce vody a ten vývar použiju do salátu, stejně, jako vodu z nakládaných okurek. Vajíčka natvrdo, okurky, uvařený celer a uvařenou mrkev strouhám nahrubo. Majonézu tam nedávám, ale podávám ji zvlášť, ať si každý zvolí, zda ji chce a kolik. Dochucuju pepřem, solí a plnotučnou hořčicí. Do druhého dne brambory natáhnou sůl a tak je třeba většinou znovu přisolit. Je fakt, že se dá uvařit ty brambory ve vodě s kilogramem soli a pak je to luxusní, protože ty brambory to do sebe natáhnou, ale kdo by chtěl takto zlikvidovat kilo soli, že?
Salát - my děláme tři až čtyři různé. Jako základ, krom brambor, je zelenina, vejce, nakládačky, a pak variace s cibulí, salámem, sýrem, majonézou apod.
Celeru minimum, mrkve taky. Cibule zlehka. Okurky a lák více, olej taky s mírou. Majonézu do dvou druhů. Sýr a salám je také dvakrát - s majolkou a bez majolky. Dalšímu jednomu druhu říkáme "kyseláky" (bej majonézy). Tam je nejvíc zeleniny a okurek, láku z okurek a žádný salám ani sýr.
Každý máme svého favorita. Každý si užije vlastní radosti a chutě.
Tak ať vám to také nikdo nezkazí a dejte si tam co vám chutná.
Bramborových salátů je jako gulášů. Jestli ne víc.
Tak tohle opravdu ne ..br ..Sto lidi ale 100 chuti ..Brambory -tam souhlas ..hrasek -neee!! cibule ano -ale po nakrajeni okamtite v sitku prelit horkou vodou -zmekne -nebude horka a vyrazna ..varit si lak ? .to opravdu nedelame ..krajet zeleninu .opravdu ne -vzdy na hrubo na struhadle stejne jako okurky .Majonezu .-bez vajec domaci .ctvrt litru plnotucneho mleka -smrdlator -.takovy ten tycovy mixer pustit +prilit olej -nejlepe repkovy za minutu hotovo a je snehobila uzasna -prisolit pripeprit lzici horcice plnotucne -par kapek worcestru +lzici krupice a na dokyseleni lak z okurek -potom to tam vse nahazet zamichat dochutit a nechat rozlezet ..mnam
Není nad tento jednoduchý ale skvělý recept! https://jsemkokot.cz/bramborovy-salat-nejlepsi-recept/ hezké svátky všem! :)