Ta všeobecná hysterie okolo glutamátu mě neuvěřitelně vytáčí. Tenhle článek byl přeci jen trošku fundovanější než obvyklé bláboly, ale ani v něm se autor nevyhnul nesmyslům jako je rozlišování "přírodního" a "chemického" glutamátu.
Proboha lidi, pokud mám nějakou konkrétní látku, tak je zcela irelevantní jestli ji získám extrakcí z přírodních zdrojů nebo vyrobím uměle, pokud bude mít stejné chemické složení je to jedno a to samé! U glutamátu mohu maximálně rozlišovat jestli se jedná o glutamát volný (to je ten co odpovídá tomu "chemickému") nebo vázaný (z kterého si stejně tělo udělá ten volný). Nicméně i ten volný (tedy úplně to samé co "chemický") se vyskytuje v některých potravinách zcela přirozeně a to ve velkém množství. Např. takové zralé tvrdé sýry obsahují přirozeně okolo 1,2 g volného glutamátu a až 10 g vázaného glutamátu na 100 g sýru. Kvasnice (a ještě více kvasnicové extrakty) obsahují volného glutamátu ještě podstatně více než ty sýry (podobně také sojová omáčka, která je produktem fermentace).