Názor k článku Umami - chuť glutamátu maskuje jídlo, které žádnou chuť nemá od mk - Ta všeobecná hysterie okolo glutamátu mě neuvěřitelně vytáčí....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 11. 2011 15:07

    mk (neregistrovaný)

    Ta všeobecná hysterie okolo glutamátu mě neuvěřitelně vytáčí. Tenhle článek byl přeci jen trošku fundovanější než obvyklé bláboly, ale ani v něm se autor nevyhnul nesmyslům jako je rozlišování "přírodního" a "chemického" glutamátu.

    Proboha lidi, pokud mám nějakou konkrétní látku, tak je zcela irelevantní jestli ji získám extrakcí z přírodních zdrojů nebo vyrobím uměle, pokud bude mít stejné chemické složení je to jedno a to samé! U glutamátu mohu maximálně rozlišovat jestli se jedná o glutamát volný (to je ten co odpovídá tomu "chemickému") nebo vázaný (z kterého si stejně tělo udělá ten volný). Nicméně i ten volný (tedy úplně to samé co "chemický") se vyskytuje v některých potravinách zcela přirozeně a to ve velkém množství. Např. takové zralé tvrdé sýry obsahují přirozeně okolo 1,2 g volného glutamátu a až 10 g vázaného glutamátu na 100 g sýru. Kvasnice (a ještě více kvasnicové extrakty) obsahují volného glutamátu ještě podstatně více než ty sýry (podobně také sojová omáčka, která je produktem fermentace).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).