Vlákno názorů k článku Umami - chuť glutamátu maskuje jídlo, které žádnou chuť nemá od Jiří - V čínských jídlech bych to chápal, ale naši...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 11. 2011 10:08

    Jiří (neregistrovaný)

    V čínských jídlech bych to chápal, ale naši výrobci to bohužel cpou i spousty českých polotovarů - rybičky v omáčce, vinná klobása, různé saláty a nevím co ještě. Určitě je dobré číst složení - ať je E621 škodlivý či ne, každopádně je dokladem toho, že výrobce použil nekvalitní suroviny a musí chuť dohánět chemií. Doporučuji takové výrobky nekupovat!

  • 29. 7. 2013 8:31

    Ondra (neregistrovaný)

    Možná mám lehkou alergii na glutaman, ale poznám ho v jídle, aniž bych četl nějaké složení.

    Příznak číslo 1:
    Nic nechutná jako obvykle. Vše přebíjí glutaman a pokud někomu přijde chuť glutamanu jako lahodná, tak já si myslím že je pěkně hnusná. Tisíckrát lepšími zvýraznovači chuti jsou pepř nebo česnek.

    Příznak číslo 2:
    Chuť "jídla" se mi vrací třeba i 3 hodiny po požití. To platí zejména u českých salámů, ale tak obecně u všech řeznických uzenin apod.

    Jelikož už jsem si doma vyráběl vlastní klobásy a tlačenky, tak můžu říct, že mi nezpůsobují žádné zažívací potíže, ale hlavně jsou dobré.

    Takže diskuze o tom, jestli je glutaman závadný nebo ne je trochu mimo. V tlačence nebo klobáse prostě nemá co dělat, ať si je klidně v sojovkách, kde ho lidé čekají. Uniformní chuti moc nemusím. Si tak myslím, že kdybyste vzali hov.. a přidali k němu glutaman, tak bude chutnat stejně jako české salámy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).