V čínských jídlech bych to chápal, ale naši výrobci to bohužel cpou i spousty českých polotovarů - rybičky v omáčce, vinná klobása, různé saláty a nevím co ještě. Určitě je dobré číst složení - ať je E621 škodlivý či ne, každopádně je dokladem toho, že výrobce použil nekvalitní suroviny a musí chuť dohánět chemií. Doporučuji takové výrobky nekupovat!
Možná mám lehkou alergii na glutaman, ale poznám ho v jídle, aniž bych četl nějaké složení.
Příznak číslo 1:
Nic nechutná jako obvykle. Vše přebíjí glutaman a pokud někomu přijde chuť glutamanu jako lahodná, tak já si myslím že je pěkně hnusná. Tisíckrát lepšími zvýraznovači chuti jsou pepř nebo česnek.
Příznak číslo 2:
Chuť "jídla" se mi vrací třeba i 3 hodiny po požití. To platí zejména u českých salámů, ale tak obecně u všech řeznických uzenin apod.
Jelikož už jsem si doma vyráběl vlastní klobásy a tlačenky, tak můžu říct, že mi nezpůsobují žádné zažívací potíže, ale hlavně jsou dobré.
Takže diskuze o tom, jestli je glutaman závadný nebo ne je trochu mimo. V tlačence nebo klobáse prostě nemá co dělat, ať si je klidně v sojovkách, kde ho lidé čekají. Uniformní chuti moc nemusím. Si tak myslím, že kdybyste vzali hov.. a přidali k němu glutaman, tak bude chutnat stejně jako české salámy.