Ta všeobecná hysterie okolo glutamátu mě neuvěřitelně vytáčí. Tenhle článek byl přeci jen trošku fundovanější než obvyklé bláboly, ale ani v něm se autor nevyhnul nesmyslům jako je rozlišování "přírodního" a "chemického" glutamátu.
Proboha lidi, pokud mám nějakou konkrétní látku, tak je zcela irelevantní jestli ji získám extrakcí z přírodních zdrojů nebo vyrobím uměle, pokud bude mít stejné chemické složení je to jedno a to samé! U glutamátu mohu maximálně rozlišovat jestli se jedná o glutamát volný (to je ten co odpovídá tomu "chemickému") nebo vázaný (z kterého si stejně tělo udělá ten volný). Nicméně i ten volný (tedy úplně to samé co "chemický") se vyskytuje v některých potravinách zcela přirozeně a to ve velkém množství. Např. takové zralé tvrdé sýry obsahují přirozeně okolo 1,2 g volného glutamátu a až 10 g vázaného glutamátu na 100 g sýru. Kvasnice (a ještě více kvasnicové extrakty) obsahují volného glutamátu ještě podstatně více než ty sýry (podobně také sojová omáčka, která je produktem fermentace).
Dovoluji si oponovat ohledně chemického složení. To, že dvě látky mají totožné složení ještě nemusí znamenat že mají stejné vlastnosti.
Uměle vyráběné ekvivalenty přírodních látek mívají strukturu (tvar molekuly) jinou než přírodní. Potom může být problém, že je v těle jinak zpracovávaná. Podobné to je u umělého vitaminu C. K tomu se doporučuje "přikusovat" přírodní vitamín v podobě ovoce.
To máte trochu pomotané. Vitamin C má samozřejmě levotočivou i pravotočivou verzi. V lékárně ale koupíte vždy levotočivou, tedy tu "správnou", verzi. Doporučení dát si s tabletkou vitaminu C i nějaké ovoce je užitečné proto, že flavonoidy obsažené v ovoci zlepšují vstřebávání vitaminu C. Většina slušných vitaminových doplňků dnes flavonoidy obsahuje.
co teprve budete delat, az si prectete o tom, ze americanka zemrela po vypiti galonu destilovane vody. kdo by to byl rekl, ze vas muze zabit i vypita voda.
http://www.astm.org/DIGITAL_LIBRARY/JOURNALS/FORENSIC/PAGES/JFS13331J.htm
Vzdy a vsude jde o to v jakem mnozstvi jakou latku prijmate. To, ze si telo syntetizuje samo glutamat sodny je fakt. To, ze kdyz do tela prijmete oralne dalsi, tak se kratkodobe zvysi jeho hladina a zdrave telo na to reaguje jako ostatne u vsech latek zpomalenim nebo zastavenim syntezy vlastniho glutamatu a pouzije ten prijaty v potrave je taky fakt. Drobny detail je jen ten, ze telo si vyrabi ten glutamat v prubehu celeho dne. Kdezto v potrave prijmete v kratkem casovem intervalu davku ktera se telo normalne vyrabi nekolik hodin. Tato zvysena koncentrace se pak projevi i v miste "urceni" tedy tam, kde glutamat vyrabeny telem vykonava svou fukci. Vysledek? "Otravite" si centralni nervovou soustavu, protoze primarni ucel glutamatu je fungovat jako "neurotransmitter". K popsanym problemum patri nejen bolesti, ale take nesoustredenost, zhorsena pamet (kratkodoba i vzpominky). Zde mate shrnuti vyzkumu s potlacenim receptoru hladiny glutamatu, ktery ma za nasledek jeho nadprodukci a vede ke schyzofrennimu chovani. http://www.innovations-report.com/html/reports/medicine_health/glutamate_a_good_thing_schizophrenia_121133.html Dobrou chut.
Toto byl velmi přínosný příspěvek. Máte pravdu i v to, zda je glutamát vyroben z přírodních surovin nebo uměle. V podstatě je vyroben uměle z vypěstovaných surovin.
Škodlivost Glutamátu není pro všechny lidi stejná, ale je prokázaná. Pro lidi, kteří jsou citlivější/méně odolnější je důležité, že vyvolává demenci, Alzheimerovu nemoc, degeneraci sítnice a u dětí poruchy (jedna z nich je autismus).
Kdo zná kořenící přípravek bez glutamátu, který obsahuje inosinát a guanylát sodný (bývají řazeny i jako 5´-ribonukleotidy)?
No a proto bych raději produkty, kde jsou tyto extrakty a glutamáty nekupovala. Ono je sice moc hezý, že je ta látka stejná, ale tady jde o koncentraci a ta je mnohonásobně vyšší než v potravinách s přírodním glutamátem. Je zbytečné dodávat jídlu glutamát, když už tam v přirozeném stavu je. Cukr je taky fajn, ale nezblajznete ho 2 kg na posezení, protože víte, že by vás zabil. Dva litry vody deně je taky v poho, ale víte že 10 litrů už by vás oddělalo.... je to o míře a přirozenosti... tak proč to tam cpát???!!! Je to jen marketingový tah. Nelíbí se mi, že se musím pídit, jaká všechna jména tato látka dostala. Je to nefér a mělo by to být trestné!