To je právě úplně zásadní rozdíl. Syntetické látky nejsou totéž co přírodní, protože jsou izolované, blbě stravitelné a tělo si s nima dobře neporadí. Krásným důkazem jsou ty alergie a syndrom čínské restaurace. Kdyby glutaman byl vyroben z řas, jako to bejvávalo, věřím, že těch alergiků ubyde. To zase člověk chtěl být chytřejší než příroda a vyrobil umělinu, a teď se to obrací proti němu. Jez jen pilulky místo přírodní stravy a špatně skončíš.
Ano. Míněno rozdílné, pokud jim říkáme potrava nebo potravinová přísada. Izolovaná chemická látka menůže nikdy fungovat dobře jako potrava. Beta karoten v mrkvičce je blahodárný, o tom není pochyb, ale o beta karotenu, vyrobeném v chemičce a přidávaném do potravin jako barvivo, mám velké pochybnosti a radši se mu vyhnu.
Omyl. Syndrom cinske restaurace byl pozorovan i v tech vasich zlatych dobach, kdy se jeste pouzvaly "prirodni" suroviny. Je to ptakovina. Na glutaman nikdo alergii nevidel. Krom toho maximalni doporucena denni davka glutamanu je vyssi nez maximalni doporucena davka soli. Ma to svuj duvod. Prectete si treba jen tu obycejnou wikipedii. Doporucuji anglickou verzi. Je delsi a tim i ucelenejsi. Ale cteni neceho takoveho samozrejme vyzaduje uvazovani. Kdyz nekdo zakrici do davu "Glutaman vas vsechny zahubi!" je to samozrejme jednodussi odpoved a snaze se podle ni ridi... je to kazdeho rozhodnuti, jestli chce uvazovat, nebo byt ovce, kterou vystrasi kazdy kdo vyvolava na rohu o konci sveta...
Ono to je hlavne nesmysl proto, ze podstatna cast 'umeleho' glutamatu se dnes vyrabi vlastne 'prirodne' - fermentaci skrobu vhodnymi bakteriemi, tedy podobne, jako se vyrabi alkohol ci ocet. Ukazalo se, ze to je levnejsi nez chemicka synteza, ktera se pouzivala pro vyrobu glutamatu nekdy v 80. letech.
Glutamát je obsažen ve všech sojovkách, i v těch "přírodních" jako je shoju, tamari a podobné a v japonských je ho nejvíc, protože používají právě řasy na výrobu a dochucení. V podstatě se dá říct, že pokud se tím necpete denně tak je tělo schopné dávku jedné porce jídla bez problémů zpracovat.
Zkuste si udělat čínu bez sojovky, je to hnus, te není čína...
Jednou, dvakrát týdně proč ne.
Stejné hysterie jsou z cukrem, který tělo potřebuje jinak prostě nejede...a děti obzvlášť.
Podobné hysterie jsou skutečně nebezpečné pro "stádo", viz.- jezte hodně ovoce a zeleniny....
.... ale to, že 80% produkce v super-hyper-marketech je GMO původ ze Španělska, Holadska a Itálie nikoho neděsí ? Je přirozené jíst v zimě čerstvé jahody, nebo rajčata?
Navíc je obrovský problémto, že to nevidí slunce a dozrává to ve skladech. Pak je to všechno napadené plísní, navíc to horší co v německu likvidují právě pro zvýšený obsah mykotoxinu jde na český trh :) A taková otrava mykotoxinem je 100x horší než otrava sodíkem, cukrem, nebo jak se píše glutamanem. Jaké má člověk šance ... asi nejíst :-)
Pro mne je to otázka očisty, pokud se tělo pravidelně zbavuje bordelu, nemáte problém.
Tělo je dokonalý organismus a snese téměř všechno pokud se pravidelně čistí.
Očista jater, ledvin, krve, střev. Protiparazitální procedury apod...
Pokud se Vám ucpe odpad je potřeba ho pročistit, jinak budete mít sr.čky v obýváku a nakonec v celém baráku.