Hlavní navigace

Unikátní zákrok v Motole: První transplantace srdce a plic dětskému pacientovi

17. 6. 2024

Sdílet

 Autor: FN Motol
Lékařům motolského dětského kardiocentra a III. chirurgické kliniky se povedl přelomový zákrok. Transplantovali dětskému pacientovi současně srdce a plíce. Tato náročná operace zachránila patnáctiletého pacienta, který trpěl plicní hypertenzí.

Patnáctiletý pacient byl podle tiskové zprávy FN Motol dlouhodobě sledovaný s diagnózou primární plicní hypertenze, která zároveň vedla k selhávání srdce. Vzhledem k tomu, že izolovaná transplantace srdce ani plic by nebyla účinná, rozhodli lékaři o provedení kombinované transplantace obou orgánů. 

„Program transplantace bloku srdce a plic je v České republice dostupný od roku 2014, kdy ve spolupráci IKEM a III. chirurgické kliniky bylo od té doby provedeno osm takových transplantací u dospělých pacientů,“ říká profesor Robert Lischke, přednosta III. chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol a vedoucí Národního programu transplantace plic pro ČR a SR. 

U dítěte ale lékaři tuto operaci dosud nikdy neprovedli, v Česku se tak nyní stalo poprvé. 

Více než třicet srdcí transplantovaných dětem

„V Dětském kardiocentru provádíme transplantace srdce více než 10 let. Program vznikl za podpory IKEM a úspěšně transplantovaných dětských pacientů máme více než třicet,“ doplňuje přednosta Dětského kardiocentra 2. LF UK a FN Motol Ondřej Materna

Srdce, které v Motole transplantovali několikaměsíčnímu miminku, by mohlo vydržet až do dospělosti Přečtěte si také:

Srdce, které v Motole transplantovali několikaměsíčnímu miminku, by mohlo vydržet až do dospělosti

Operace byla technicky velmi náročná. Provedení se při takto komplexní transplantaci výrazně liší od běžné transplantace srdce. Klíčová je tak perfektní koordinace lékařského týmu. 

Zákrok komplikují jiné techniky našívání orgánů

„Je zde jiný přístup, který umožňuje transplantaci plic, a také jiná technika našívání srdce. Nejdříve se napojí plíce, což provedl pan profesor Lischke, a poté pokračuje našívání samotného srdce,“ upřesňuje operatér Petr Bukovský z Dětského kardiocentra 2. LF UK a FN Motol. 

První srdce lékaři v tuzemsku transplantovali před 40 lety, nacvičovali na psech Přečtěte si také:

První srdce lékaři v tuzemsku transplantovali před 40 lety, nacvičovali na psech

Je to příslib pro další pacienty

Pacienta budou dále sledovat lékaři Pediatrické kliniky ve spolupráci s Dětským kardiocentrem. 

„Věděli jsme, že se jedná potenciálně o první transplantaci bloku srdce a plic u dětského pacienta v ČR. Jsme velmi rádi, že se tento výkon podařil, a věříme, že to přinese naději i dalším pacientům na čekací listině. Pro nás je to příslib, protože i pro další pacienty dojde k tomuto operačnímu výkonu a že se toho výkonu dočkají,“ uzavírá ošetřující lékařka Tereza Doušová z Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

KL24

Video o předchozím podobně úspěšném zákroku v pražském Motole

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).