Na fotkách je jasně vidět jak si většina lidí představuje přidané vejce v polévce. Kdysi jsem to taky tak dělal. Rozkvedlat vejce na omeletu, a potom jej podobným způsobem rozkvedlat v polévce, pak není divu že to tak vypadá (a taky chutná). Jenže stačí zajít například do školní jídelny, trefit den kdy mají polévku s přidaným vajíčkem, a člověk zjistí, že to vajíčko vypadá trochu jinak. Je táhlé, je na něm vidět že vajíčko mělo kdysi bílek, a celkově nevypadá jako vaječná kaše. Jak se jim to asi podařilo? Odpověď je jednoduchá. Důležité je vajíčko rozkvedlat jen částečně, aby bílek byl pokud možno na nitky, ne ale na hrudky, nebo větší kusy, to by jsme potom měly v polévce nevzhledné bílé kusy hmoty, které by měly charakter sázeného vajíčka. A to nejdůležitější je nebrat si na vmíchávání do polévky metličku nebo podobné kvedlací náčiní, ale pouhou lžičku. Vmíchávat tak že vajíčko přiléváme co nejpomaleji, aby mělo jen tenký proud, a lžičkou pohybovat jen ze strany na stranu, v takovém směru aby lžička vytvářela co nejmenší odpor pohybu. Výsledkem krásně vyhlížející polévka, s táhlým vajíčkem, co má blanitou strukturu.