Zdravotní autority, povzbuzené prosazením zákazu kouření ve francouzských restauracích a barech, chtějí v zemi dosáhnout i omezení pití alkoholu. Jeho konzumace zvyšuje riziko vzniku vážných onemocnění s následným úmrtím. Závěry nejnovějších výzkumů francouzského Národního onkologického institutu (INCa) upozornily na to, že pravidelné pití třeba jen jedné sklenky vína denně téměř dvojnásobně zvyšuje možnost vzniku rakoviny, což zcela zásadně popírá vžité tvrzení, že sklenka vína denně člověku prospívá.
Francouzské ministerstvo zdravotnictví tato varování vyslyšelo a vydalo příručku, ve které před národním nápojem varuje. Francouzský parlament bude navíc v březnu projednávat možnost zákazu propagace alkoholických nápojů.
Z těchto informací nejsou nadšeni vinaři. Pěstování i konzumování vína má ve Francii dlouholetou tradici. Zdejší vinařský průmysl zaměstnává 340 000 lidí a víno patří mezi nejvýdělečnější exportní artikl. Turisté rádi navštěvují francouzské vinice s vinnými sklípky, kde nejprve ochutnávají a po té si obvykle hned několik lahví zakoupí.