Spolu se začátkem prázdnin zvolna přichází i období, kdy vrcholí dozrávání a s ním také sklizeň malin. Tyto voňavé a chutné bobule dokážou nejenom skvěle potěšit chuťové buňky, ale užitek z nich má i celé naše tělo. Jak nejlépe zpracovat maliny a využít jejich zdravotních benefitů?
Co se dozvíte v článku
Už Římané pěstovali maliny
Druhů malin existuje celá řada, nejčastěji pěstovaným v Evropě je však ostružiník maliník, nazývaný též maliník obecný či maliník červený (Rubus idaeus).
Jeho původní domovinou je Evropa a Asie. První záznamy o domestikaci malin pocházejí již ze starověkého Říma a předpokládá se, že to byli právě starověcí Římané, kteří maliny rozšířili po celé Evropě. Později v tomto úsilí pokračovali mniši, kteří pěstovali maliny v klášterních zahradách. Evropští osadníci je také později přivezli do nových kolonií v zámoří.
Dnes jsou maliny oblíbenou rostlinou našich zahrad a zdravým doplňkem jídelníčku. Pokud bychom se na tyto chutné plody podívali blíže, pak jsou doslova nabity biologicky aktivními látkami.
Maliny obsahují antioxidanty
Maliny obsahují například vitamín C a E, dále selen, betakaroten, lutein, draslík, lykopen a zeaxantin, hrající roli ve zdraví oční sítnice. Všechny tyto cenné látky patří mezi antioxidanty. Pomáhají tělu eliminovat takzvané volné radikály, z nichž některé tělo produkuje během metabolických procesů, jiné jsou důsledkem vnějších faktorů, jako je třeba konzumace zpracovaných potravin nebo potravin s vysokým obsahem tuků a cukrů. Volné radikály pocházejí i ze znečištěného životního prostředí.
Antioxidační účinky mají rovněž flavonoidy, které jsou v malinách také obsaženy. Vědci se domnívají, že konzumace stravy bohaté na antioxidanty může přispět kromě jiného ke zdraví mozku a nervového systému.
V malinách dále najdete železo, draslík, fosfor, mangan, vápník i hořčík a mnoho dalšího.
Maliny jsou bohaté na antioxidanty
Pro lepší paměť i proti rakovině
Existují rovněž důkazy, že vitamíny C a E mohou pomoci k lepší paměti, a to i během stárnutí.
Různé antioxidanty se podílejí například na snížení rizika kardiovaskulárního onemocnění tak, že napomáhají zabránit vzniku trombózy a také snižují krevní tlak.
Americký National Cancer Institute (Národní onkologický institut) uvádí, že antioxidanty z potravin pomáhají chránit tělo před rakovinou. V roce 2010 experti použili k léčbě rakoviny žaludku, střev a prsu extrakt z odrůdy maliníku s názvem Meeker. Ten zničil více než devadesát procent rakovinných buněk.
Nesmíme zapomenout ani na přítomnou vlákninu, která kromě toho, že podporuje zdravou střevní peristaltiku, napomáhá také k udržení zdravého krevního tlaku, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a podporuje ztrátu tělesné hmotnosti.
Červené plody v léčitelství i kosmetice
Nejenom současná věda se zaměřila na vliv malin na lidské zdraví. Také lidové léčitelství pamatuje na tuto rostlinu a listy maliníku se využívají do různých čajových směsí i jako samostatná droga.
Chutný nápoj pomáhá při řadě obtíží, například posiluje kardiovaskulární systém, dokáže srovnat krevní tlak, zmírnit menstruační obtíže, vyčistit pleť nebo třeba tlumit koliky.
Oleje z malin si zase pro změnu všiml kosmetický průmysl a používá se pro výrobu prostředků určených pro ochranu pleti, pro její vitalitu a pružnost.
Jak sbírat maliny a co pak s nimi
Maliny tedy poskytují řadu látek, prospěšných lidskému zdraví, a proto je vhodné zařadit je jako součást vyváženého a zdravého jídelníčku. I když jsou ovocem, které se dá snadno využít na dezerty, zavařeniny nebo třeba marmelády, jsou samozřejmě nejzdravější čerstvé či mražené, bez přidaného cukru nebo dalších kalorií, které s sebou přináší například smetana.
Maliny se v kuchyni využívají zejména nasladko, ale lze je použít i k masu
Známým způsobem jejich využití je třeba přidání malin do jogurtu či ovesných vloček, do ovocných koktejlů, smoothie, na palačinky… Ale zkuste na to jít trochu netradičně a vyzkoušejte, co dokáže směs malin, hroznů a vlašských ořechů při tvorbě kuřecího salátu nebo jak skvěle maliny vyladí chuť salátu z čerstvého baby špenátu s ořechy a kozím sýrem!
Pokud máme maliny na zahrádce, sklízíme je beze stopky a velmi opatrně. Dozrávají od konce června do září. Musíte vystihnout správný čas, pokud je trháte brzy, jdou špatně oddělit, a naopak ty přezrálé padají na zem.
Nezapomeňte je vždy pečlivě umýt, ideálně na sítku a pod tekoucí vodou. Vyhněte se mytí ponořením do vody, maliny ji totiž snadno nasají.
Pokud je nechcete sníst hned, můžete je zamrazit.
Tipy pro zamražení malin
Mražené maliny – celé plody
- Maliny, opláchnuté pod tekoucí vodou, rozložte v jedné vrstvě na papírový ručník nebo čistou utěrku. Nechce oschnout.
- Suché plody potom srovnejte v jedné vrstvě na podnos, který vložíte do mrazáku, ideálně tak, aby se ovoce vzájemně nedotýkalo.
- Po zhruba 2 až 3 hodinách je přemístěte do vhodné krabičky nebo do mikrotenového sáčku.
- Zamrazené maliny spotřebujte ideálně do 12 měsíců.
Mražené maliny – rozmačkané
- Méně pěkné plody lze rozmačkat nebo rozmixovat.
- Do mrazáku je vložte v menších nádobách, může jít třeba o malé dózy nebo silikonové formičky.
- Po zamražení je lze vyklopit a přemístit do mikrotenového sáčku nebo krabičky.
Pokud chcete maliny využít i jinak, samozřejmě se fantazii meze nekladou. Zavařujte kompoty, připravujte z nich šťávy, dělejte želé nebo marmeládu… Důležité přitom je, abyste použili čerstvé ovoce.
Pokud to není z nějakého důvodu možné, zpracujte je nejdéle do dvou dnů, rychle totiž podléhají zkáze. Maliny uchovávejte v chladničce, před uložením z nich odstraňte všechny plesnivé nebo jinak zkažené plody, poté je překryjte fólií na potraviny.
Z lesa, nebo z Ruska? Červené, nebo různě barevné?
Ideální je, pokud si můžete maliny natrhat na vlastní zahrádce nebo v lese. Pokud to možné není, pak se dají koupit během sezóny na farmářských trzích a celoročně v supermarketech a hypermarketech nebo u online prodejců potravin. Zatímco v prvním případě se jedná o českou produkci, v obchodech jsou země původu různé. Pro zajímavost: největším producentem je v současné době Ruská federace.
Zatímco článek pojednává o vlastnostech a benefitech červených malin, v současnosti se těší oblibě i maliny dalších odstínů: bělavé, žluté, oranžové nebo třeba temně fialové jako ostružiny. Jejich chuť není mnohdy tak „malinová“ jako u klasických červených malin, zato jsou ozdobou každé zahrádky.
Podívejte se, kolik vitamínu C je v českém ovoci: