Zákulisí některých restaurací je skutečně tristní. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vyhodnotila výsledky kontrol za uplynulé tři kvartály roku 2017. Výsledky nepotěší. Ukazují, že situace v oblasti dodržování požadavků potravinového práva u některých provozovatelů zůstává na značně neuspokojivé úrovni.
„Od 1. 1. do 30. 9. 2017 inspektoři SZPI z důvodů závažného porušení hygienických předpisů museli uzavřít celkem 129 provozoven. Z toho se jednalo o 5 velkoobchodních provozů, 15 výrobních provozů, 64 maloobchodních prodejen, 44 provozoven společného stravování a 1 internetový obchod,“ uvedl mluvčí Pavel Kopřiva.
Podrobnosti o všech uzavřených provozovnách najdete na serveru SZPI Potraviny na pranýři v sekci Provozovny.
Mastnota, prach a plíseň
Důvodem k uzavření byl zejména „neakceptovatelný stav“ v provozovnách, kdy u nabízených pokrmů nebo skladovaných potravin nebylo možné zajistit jejich bezpečnost při konzumaci spotřebitelem.
„Inspektoři na místě zaznamenali zejména dlouhodobě zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů, absence přístupu k teplé vodě neumožňující řádnou očistu výčepního skla, nevyhovující stav toalet a podobně,“ vyjmenovává mluvčí.
Myši a trus
Samostatnou kategorii představuje výskyt škůdců a jejich trusu u skladovaných potravin, výskyt potravin poškozených myším okusem ve skladech i přímo v provozovnách a nezabezpečení provozoven před pronikáním škůdců, zejména hlodavců a hmyzu.
Co zmůže inspekce
Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v provozovně uloží inspektoři na místě zákaz užívání prostor. Zároveň nařídí provozovateli, aby odstranil zjištěné nedostatky. Při opakované kontrole inspektoři posoudí, jestli provozovatel uvedl podnik do souladu s požadavky zákona, a až poté zákaz uvolní a zároveň zahájí správní řízení o uložení pokuty.
SZPI kontroluje také kvalitu a bezpečnost potravin, v galerii jsou nálezy z loňského roku:
Zdroj: TZ SZPI