"Úplně na závěr snad jen konstatování, že uzení patří v dějinách lidstva k nejstarším konzervačním technologiím."
Ano. A při použití "studeného kouře" k konzervaci nedochází. Poto je konzervace kouřem nahrazována konzervací chemickou. Typicky karcinogenními E 25x.
Takže kde je ta slibovaná "vyšší bezpečnost" "tekutého kouře"?
Celé je to jako vyhánět rýmu cholerou.
Uzeni samotne neni moc spolehliva konzervacni technologie, takze se vetsinou kombinovala s dalsima (napr. nasoleni, suseni). E 250 se jako konzervant dodava do uzenin uz nekdy od zacatku 20. stol, protoze spolehlive brani mnozeni clostridiovych bakterii produkujicich botulotoxin.
Jde o obecný princip: "tekutý kouř" nahrazuje konzervaci uděním, a tím nutně způsobuje nutnost používat E 25x.
To, jestli se dříve E 25x nepoužíval vůbec (19. stol a dříve, nebo v domácnostech), nebo používal ve výrazně menších koncentracích v kombinaci s uzením, na nutnosti jeho použití, a to ve výrazně větších koncentracích v kombinaci bez uzení (tekutý kouř) nic nemění.