Uzeniny se na přímém slunci prostě prodávat nesmí

Sdílet

Každý stánkař, který prodává masné výrobky, musí splňovat zákonem dané požadavky na hygienu prodeje. Jenže někteří o nich nemají ani potuchy. Jak si s podobným případem poradí inspekce?

Prodávat co chci, kde chci a jak chci, to prostě nelze. Určitě ne věčně. Přesvědčili jsme se o tom na konkrétním případu prodejce, který v Praze prodával uzeniny na přímém slunci, bez chladicího zařízení, bez dodržování základních hygienických pravidel. Procházelo mu to bezmála tři měsíce, a pak spadla klec. Zřejmě nespokojení zákazníci na něj podali hned dva podněty ke kontrole. Jeden na Městskou veterinární správu a druhý na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Zjistili jsme, jak pružně reagují inspektoři na podnět ke kontrole pochybného prodejce potravin, i jak dlouho jim trvá, než prověří pochybný stánkový prodej.

Prodej uzenin na slunci? No a?

Stánek s uzeninami a masnými produkty se nacházel v blízkosti metra Hloubětín od začátku letošního roku. Pokud se teploty pohybovaly lehce nad bodem mrazu, nikomu nejspíš nepřišlo divné, že se klobásy, sekaná, špek a různé druhy salámů prodávají bez od rána do večera na podnosech na dřevěných stolech, bez uchování v chladicím zařízení. Smutným faktem však zůstává, že mnohým nakupujícím nepřišel nijak zvláštní prodej ani začátkem března, kdy se uzeniny opékaly na přímém slunci, jak je patrné z fotografie.

Prodejce je povinen uchovávat živočišné potraviny při teplotách:

  • 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře
  • 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře
  • 3 °C pro vnitřnosti
  • 5–18 °C pro vejce (nekolísavá teplota)
  • 4–8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené
  • 0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu)
  • Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem nebo deklarované vyhláškou (u masných výrobků se jedná většinou o teploty o 0–5 °C)

12. března 2014 však už byla inspekce o tomto nepřijatelném prodeji informována, a to prostřednictvím portálu SZPI, kam podnět ke kontrole může podat úplně každý. Stačí popsat předmětnou situaci, uvést jméno (nikdo ho neověřuje) a emailovou adresu. Nejpozději druhý den inspekce potvrdí zaevidování stížnosti a zařazení do kontrolní činnosti. Zároveň vás ujistí o včasném zaslání výsledku kontroly, na kterou mají ze zákona třicet dní. Nepočítejte tedy, že do dvou hodin budou inspektoři na místě. V tomto konkrétním případě inspektoři zaslali vyrozumění do čtrnácti dní.

Píše se v něm: „Na základě Vámi elektronicky podaného podnětu, týkajícího se nehygienického stánkového prodeje masných výrobků, byla opakovaně provedena kontrola v Hloubětíně, Poděbradská ul., u stanice metra B, u Penny Marketu s.r.o., ve dnech 14. 3., 18. 3. a 20. 3. 2014. Ani v jednom případě zde stánek s uzeninami již nebyl. Dle slov přítomných již minulý týden zde stánek s uzeninami nebyl údajně na základě provedené kontroly Městskou veterinární správou v Praze. Kontrolu na tomto místě budeme ještě opakovat.“

Poněkud zbytečné kontroly

Dle našich informací se stánek tou dobou již na místě opravdu nenacházel, je zřejmé, že došlo k souběžnému podání stížnosti na tento stánek v téže době, avšak k různým kontrolním orgánům. Je s podivem, že veterinární správa ani potravinářská inspekce společně příliš nekomunikují, potravináři si mohli ušetřit zbytečné návštěvy místa, na kterém se minuli s veterináři.

Abychom se dopídili, jak celá situace s pokoutným prodejem uzenin dopadla, informovali jsme se u Státní veterinární správy, která je nadřízeným orgánem Městské veterinární správy. Získali jsme tak vyjádření, které potvrzuje naše informace o podání podnětu na nehygienický prodej potravin na Praze 9. „Kromě závažných hygienických nedostatků (chybějící zařízení na mytí a osušování rukou, absenci prostředků na čištění a dezinfekci pracovních nástrojů, atd.) chyběly doklady o původu nabízeného zboží, zjištěno bylo rovněž neodpovídající značení nabízených produktů. Na základě těchto, jakožto i dalších zjištěných závažných nedostatků, byl prodej ukončen. S provozovatelem stánku bude zahájeno správní řízení, ve kterém mu hrozí za několik deliktů pokuta v řádu několik tisíc korun. O výsledku šetření byla rovněž informována Městská část Praha 14, pod kterou spadají zmiňované prostory,“ píše Antonín Kozák ze SVS ČR.

Jak vidno, ne každý stánek, který nabízí masné výrobky, je vzorem  čistoty a správných podmínek pro prodej potravin. Již v minulosti našli inspektoři kila uzenin na přímém slunci. Dříve, než si voňavými klobáskami zaplníte polici v lednici, pořádně si prodejní místo prohlédněte a zhodnoťte jej např. dle Desatera Státní veterinární správy. To aby vám za hodně peněz nebylo hodně špatně.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).