Proč nakousnuté nebo nakrojené jablko zhnědne?
Příčinou je chemická reakce některých chemických látek (např. žlutých barviv flavonoidů) se vzdušným kyslíkem. Když jablko rozřízneme nebo nakousneme, poškodíme buněčné stěny a obsah buněk se dostane do kontaktu se vzduchem. Sloučeniny vzniklé reakcí těchto látek s kyslíkem (oxidací) mají hnědou barvu. Také hnědnutí brambor nebo banánů má stejnou příčinu. Padaná a otlučená jablka hnědnou, i když nemají protrženou slupku. Nárazem se rozdrtily buňky a jejich obsah podlehl oxidaci, protože i přímo v jablku je mezi buňkami velké množství vzduchu. (Proto se jablka ve vodě nepotopí.) Ponoříš-li čerstvě nakrájená jablka do vody, ochráníš je před kyslíkem a tím i před zhnědnutím. Nebo je můžeš pokapat citronovou šťávou. Ta blokuje enzym, jenž za normálních okolností oxidaci urychluje; hnědnutí se proto výrazně zpomalí. Enzym se ničí i varem, proto např. vařené brambory na vzduchu nehnědnou.
Tak a teď ještě vědět, k čemu ten enzym je, či není, v jablku dobrý, jaké to má důsledky. Jenže to se od výrobce GMO nedozvíme.....
Ostatně i kdyby jen k tomu hnědnutí, je to dobře, že byl vyřazen? Dříve jsme poznali snadno, co je nezkažené, bez plísní a podobných škodlivin. Od teď to bude těžší....
Co to vlastně spotřebiteli přináší, kromě vyššího rizika že si zničí játra toxiny?