Názor k článku V USA schválili „zmutovaná jablka“. Nehnědnou od xf - Proč nakousnuté nebo nakrojené jablko zhnědne? Příčinou je chemická...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 3. 2015 17:58

    xf (neregistrovaný)

    Proč nakousnuté nebo nakrojené jablko zhnědne?

    Příčinou je chemická reakce některých chemických látek (např. žlutých barviv flavonoidů) se vzdušným kyslíkem. Když jablko rozřízneme nebo nakousneme, poškodíme buněčné stěny a obsah buněk se dostane do kontaktu se vzduchem. Sloučeniny vzniklé reakcí těchto látek s kyslíkem (oxidací) mají hnědou barvu. Také hnědnutí brambor nebo banánů má stejnou příčinu. Padaná a otlučená jablka hnědnou, i když nemají protrženou slupku. Nárazem se rozdrtily buňky a jejich obsah podlehl oxidaci, protože i přímo v jablku je mezi buňkami velké množství vzduchu. (Proto se jablka ve vodě nepotopí.) Ponoříš-li čerstvě nakrájená jablka do vody, ochráníš je před kyslíkem a tím i před zhnědnutím. Nebo je můžeš pokapat citronovou šťávou. Ta blokuje enzym, jenž za normálních okolností oxidaci urychluje; hnědnutí se proto výrazně zpomalí. Enzym se ničí i varem, proto např. vařené brambory na vzduchu nehnědnou.

    Tak a teď ještě vědět, k čemu ten enzym je, či není, v jablku dobrý, jaké to má důsledky. Jenže to se od výrobce GMO nedozvíme.....

    Ostatně i kdyby jen k tomu hnědnutí, je to dobře, že byl vyřazen? Dříve jsme poznali snadno, co je nezkažené, bez plísní a podobných škodlivin. Od teď to bude těžší....
    Co to vlastně spotřebiteli přináší, kromě vyššího rizika že si zničí játra toxiny?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).