V březnu je nejvíce oslabený žlučník. Jak mu pomoci?

Sdílet

Březen – za kamna vlezem. A můžeme si tam dát do pořádku žlučník, protože ten je podle tradiční čínské medicíny nejvíce oslabený právě v březnu. Co žlučníku nejvíce škodí? A jak mu odlehčit?

Pokud držíte předvelikonoční půst, omezili jste tučné potraviny a alkohol, váš žlučník jásá.

Jak na to? 5 metod půstu a detoxikace

Poděkuje vám i za to, že jej nezatěžujete mezi jedenáctou hodinou v noci a jednou hodinou ráno – tuto dobu je jeho aktivita nejvyšší a měli bychom jej nejvíce šetřit. Právě kolem půlnoci je nejčastější riziko žlučníkových záchvatů.

TIP serveru 120na80.cz: Žlučníkový záchvat: první pomoc musí přijít rychle

Jak se hlásí oslabený žlučník

Bolestivý žlučníkový záchvat už je většinou poslední signál, že s tímto orgánem není něco v pořádku. Žlučník o sobě dává vědět mnohem dříve:

  • bolestí hlavy, migrénami, závratěmi
  • bolestí kloubů
  • nadýmáním
  • problémy se spánkem
  • bílým povlakem na jazyku
  • zežloutnutím očního bělma

Čemu se vyhnout?

Zlaté pravidlo pro zdravý žlučník zní: čerstvost a střídmost. Vynechte tučná a ostrá jídla. Přestaňte na pár týdnů používat bílou mouku, mléko a cukr. Omezte i kávu a černý čaj, stejně jako polotovary a instantní potraviny. Zkuste nesmažit a negrilovat, potraviny raději duste, vařte v páře nebo pečte v troubě.

„Používejte kvalitní oleje – olivový, dýňový, lněný, sezamový. Zařaďte lehce stravitelné obiloviny, jako jsou jáhly a pohanka, z luštěnin zejména červenou čočku, která nenadýmá,“ doporučuje výživová poradkyně Zuzana Komůrková. „Žlučníkářům“ také radí, aby se vyhnuli agresivním potravinám. „Neprospěje vám ani mák, datle, fíky a ořechy. Ovoce jezte raději bez slupky,“ doplňuje poradkyně.

Co zařadit do jídelníčku

„Ze začátku měsíce bych doporučila ještě spíše vařenou a dušenou zeleninu, ale postupně začněte zařazovat do jídelníčku opět i čerstvou. Zvláště mladé výhonky rostlin, kopřivy, pažitku, řeřichu, špenát, dále mrkev, cuketu, chřest a červenou řepu,“ říká Zuzana Komůrková.

Další tipy pro zdravý žlučník

  • Pijte hořké byliny – kořen pampelišky, ostropestřec, pelyněk nebo schizandru.
  • Zařaďte kurkumu – je to antioxidant, který podporuje trávení a pomáhá odstraňovat žlučové kaménky.
  • Doplňte zinek – chroupejte dýňová semínka a používejte dýňový olej.
  • Zásobte se vitaminem A – nakupte mrkev, čerstvý špenát nebo rakytník.
Galerie: Vitamíny v potravinách:

Žlučník ukazuje na emoce

Podle čínské medicíny je jeho hlavní emocí hněv. „Dlouhodobá nespokojenost se svým životem, partnerem, prací, frustrace z naší neschopnosti to vyjádřit a řešit – to vše může být základem k tomu, aby nám žlučník drsně ukázal, že se musíme naučit s nahromaděnou agresí pracovat,“ vysvětluje terapeutka Miriam Kmotrasová.

Protože žlučník je podle ní „agresivní“ orgán, je i člověk, který má se žlučníkem problémy, často podrážděný a vzteklý. Podle Miriam Kmotrasové nás žlučník učí pracovat s agresí, kterou v sobě má každý z nás. „Pokud umíme vnímat svůj život pozitivně, jako příležitost, školu a cestu, nemusíme se zlobit a rozčilovat chováním druhých, jejich názory a hodnotami,“ říká.

Rizikové faktory žlučníkových onemocnění

  • zatěžující životospráva
  • kouření
  • chronická zácpa
  • nezpracované emoce
Jak to vypadá ve žlučníku? Podívejte se:

Tipy pro zdravý žlučník z lékárny

  • Žlučníkový čaj – obsahuje směs hořkých bylin (pampelišku, ostropestřec a další).
    (např. Grešík, 20 nálevových sáčků za 36 Kč)
  • Rabanon – dvacetidenní kúra se šťávou z černé ředkve. Pomáhá detoxikovat žlučník a játra.
    (Phytoderma, 20×10 ml, 256 Kč)
  • Přehled žlučníkových čajů najdete na serveru 120na80.cz: Speciální léčivé čaje – na žlučník

Odborná spolupráce:

Zuzana Komůrková

www.vyzivoukezmene.cz

Zaměřuje se na výživové poradenství pro vegetariány a vegany, vytváří i recepty bez použití lepku nebo laktózy. „Velice ráda vařím, peču kváskový chléb a jím… občas i nezdravě. Vyvažuji to cvičením jógy, prací na zahrádce a společností lidí, které mám ráda,“ říká o sobě.

Miriam Kmotrasová

www.miriam-arianna.webnode.cz

Zabývá se na kraniosakrální terapií a psychickými příčinami nemocí.

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).